Početak boljih odnosa? / Nova stranica u odnosima Hrvatske i Rusije: uživo iz Sočija Damira Gregoret analizira susret Putina i Grabar-Kitarović

Je li povijesni susret Hrvatske i Rusije na predsjedničkoj razini početak nove, bolje ere ?

18.10.2017.
18:35
VOYO logo

Najprije cvijeće uz osmijehe, a onda ozbiljni razgovori o još ozbiljnijim otvorenim pitanjima. Jedan od najmoćnijih svjetskih lidera Vladimir Putin ugostio je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u ruskoj državnoj rezidenciji u Sočiju. Ona ga je odmah pozvala da posjeti Hrvatsku.

Srdačan stisak ruke, odmah potom i buket cvijeća za hrvatsku kolegicu, mali znak pažnje i uvažavanja. Na samom početku susreta, ruski je predsjednik podsjetio na važnost trenutka posjeta. "Ove godine proslavljamo 25. godišnjicu diplomatskih odnosa između Rusije i Hrvatske. I meni je drago da sada bilježimo značajan rast trgovinske razmjene", izjavio je Vladimir Putin nakon sastanka s Kolindom Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskapredsjednica prvo se osvrnula na mjesto susreta. "Iznimno mi je drago da se možemo danas naći u Sočiju koji se uspoređuje s našom Opatijom kao kolijevkom hrvatskog turizma, tako je i Soči kolijevka ruskog turizma."

Odmah potom hrvatska predsjednica učinila je očekivano. "Dopustite mi da vam odmah na početku uzvratim pozivom u posjet Republici Hrvatskoj. Do sada nijedan ruski predsjednik nije posjetio Hrvatsku službeno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poziv Putin nije odmah odgovorio, nego je s Kolindom Grabar-Kitarović otišao na gotovo dvosatne razgovore. Neslužbeno, u tri navrata su se našli nasamo. Ponovno su izišli pred javnost kod potpisivanja šest sporazuma o suradnji na raznim poljima, od kojih je najzanimljiviji onaj koji su potpisali tužitelji, u ime Hrvatske glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

A nakon toga, pohvalili su se konstruktivnim razgovorima. "S predsjednicom Hrvatske razmotrio sam, uz ušešće ministara i drugih dužnosnika, konkretne mjere za povećanje uzajamne suradnje. Posebnu pažnju smo posvetili gospodarskim vezama", istaknuo je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska predsjednica za kraj je zahvalila Putinu na gostoprimstvu."Gospodine predsjedniče, još jednom hvala na ljubaznom gostoprimstvu i veselim se daljnjoj suradnji.

Posjet se nastavlja sutra u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret Putina i Grabar-Kitarović uživo iz Sočija analizira RTL-ova reporterka Damira Gregoret, što možete pogledati u videu.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo