NOVA PRILIKA ZA SPLITSKU LORU: / MORH bi mogao obučavati vojnike ove arapske zemlje

Image

Hrvatska je spremna sudjelovati u uspostavljanju obalne straže Libije kako bi se ta zemlja borila protiv krijumčara izbjeglicama, među ostalim je kazao ministar obrane Josip Buljević u Luksemburgu

26.4.2016.
17:41
VOYO logo

Tamo je EU ponudila Libiji 100 milijuna eura vrijednu ekonomsku i humanitarnu pomoć, javlja Slobodna Dalmacija.

Od svrgavanja diktatora Moamera Gadafija u Libiji se stalno vode sukobi različitih frakcija. U posljednje vrijeme tamo jača teroristička organizacija Islamska država. Ta je afrička zemlja na obali Sredozemlja tek oko 300 kilometara udaljena od Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR OBRANE O ČLANSTVU U NATO-U: /

'U neobjavljenom smo ratu'

Image
MINISTAR OBRANE O ČLANSTVU U NATO-U: /

'U neobjavljenom smo ratu'

Lora ima sve što trebaju

Ovim činom želi se pomoći lokalnim snagama da se odupru raznim prijetnjama i porade na stabiliziranju svoje zemlje. U lokalne snage spada i obalna straža koju bi podučavali naši instruktori.

EU razmatra proširenje pomorske operacije 'Sophia' usmjerene prema suzbijanju krijumčarenja ljudima, koja se provodi od lani. Hrvatska ponuda odvijat će se u dva pravca, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH će ponuditi obuku libijskih mornara na nekom od brodova NATO saveza koji se nalaze u Sredozemlju. Drugo, a to je opcija koju Buljević najviše zagovara, je da libijski mornari obuku prođu u ratnoj luci Lora u Splitu.

Lora ima kompletan nastavno-školski program, nastavnike, opremljene učionice, tu su i brodovi Obalne straže RH i HRM-a na kojima se može odvijati i praktični dio obuke libijskih mornara. Goste iz Libije može se smjestiti u vojnom hotelu 'Zagreb'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumiju hrvatski jezik

Inače, Libijcima Hrvatska nije nepoznata. Dolazili su u Loru još u vrijeme nesvrstanih. Uz to, prva generacija njihovih pilota školovana je u 1970. godine na Zemuniku. Ni jezik nije problem. Naime, dobar dio njih kao 'djeca Zemunika i Lore' govori hrvatski jezik.

Ovim projektom Lora bi se ponovo aktivirala kao međunarodni školski centar. Obuka bi se vjerojatno sastojala od izučavanja komunikacijskih protokola, manevara i presretanja na moru, prekrcaja 'boarding’ timova, prihvat izbjeglica, osiguranje broda od napada i otmice…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo