'europa više brzine' /

Nova pravila: tko 'mazne' EU novac, gonit će ga EU tužitelj

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Pojačana suradnja' omogućuje državama koje to žele da surađuju na nekom području, ne čekajući da se oko toga složi svih 28 članica

5.4.2017.
12:03
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog prijevara i zloporaba, iz proračuna Europske unije godišnje »nestane« u prosjeku oko 500 milijuna eura, ustvrdila je još prije četiri godine Europska komisija predloživši osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja koji bi se bavio onima koji pokušavaju (ili uspiju) »maznuti« novac iz EU proračuna, primjerice sredstva iz EU fondova, piše Novi list.

Četiri godine kasnije Ured je konačno pred osnivanjem, ali ga neće podržati 28, nego 16 država članica EU-a. Među njima je i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće EU u ponedjeljak je izvijestilo da je 16 članica europskim institucijama poslalo obavijest da će pokrenuti tzv. pojačanu suradnju s ciljem osnivanja Ureda europskog javnog tužitelja. »Pojačana suradnja« omogućuje državama koje to žele da surađuju na nekom području, ne čekajući da se oko toga složi svih 28 članica.

Drugim riječima, radi se o svojevrsnoj »Europi više brzina« o kojoj se nakon Brexita sve više počelo govoriti. Zbog nemogućnosti da se sve članice slože oko europskog tužitelja, u ovom slučaju u »prvu« brzinu krenulo je 16 država: uz Hrvatsku, tu su i Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Njemačka, Grčka, Španjolska, Finska, Francuska, Litva, Luksemburg, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Slovačka. Druge države mogu se priključiti ako i kada to požele, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo