NOVA POBJEDA DUŽNIKA NAD BANKAMA: / 'Pitamo se koliko još dokaza treba Vladi da zabrani takve nepoštene izlazne naknade'

Image
26.1.2018.
10:39
VOYO logo

Addiko banka mora bivšem klijentu vratiti čak 27 tisuća kuna. Radi se, naime, o nezakonito naplaćenoj izlaznoj naknadi za prijevremeno zatvaranje kredita u švicarskim francima, a odluku o vraćanju novca donio je prošlog tjedna Županijski sud u Splitu. Odluka suda u Splitu sada je pravomoćna, nakon prvotne odluke Općinskog suda u Zadru, piše Slobodna Dalmacija.

'Ovo je velika stvar'

Ovaj je Zadranin, inače bivši zaposlenik te banke, tek drugi u Hrvatskoj koji je na sudu uspio potvrditi da je naplata izlazne naknade za zatvaranje kredita ništetna i nezakonita, kako stoji u Zakonu o zaštiti potrošača, jer je uzrokovala neravnotežu prava i obveza na štetu potrošača. Prvi takav slučaj dogodio se ranije u Vukovaru. U Udruzi Franak su zadovoljni jer od sada za sve buduće kredite takvih naknada više neće biti, a sudski bi postupci u ovakvim slučajevima trebali ići brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je velika stvar jer imamo puno nepravomoćnih presuda za ulazne i izlazne naknade pa vjerujemo kako će se sada ti predmeti brže rješavati. Sad više uopće nije upitno je li banka smjela naplaćivati takve nezakonite naknade, potvrđene su naše tvrdnje u potpunosti. Banka sve svoje troškove i zaradu mora ukomponirati u kamatnu stopu, a ne da zavaravajućim oglašavanjem reklamira nisku kamatnu stopu, a onda naknadno na potrošača svali skrivene troškove. Takvo poslovanje banaka je suprotno načelu savjesnosti i poštenja, što na kraju generira nepovjerenje prema bankarskom sektoru te generira pravnu nesigurnost kod klijenata', rekao je Denis Smajo, predsjednik Udruge Franak.

'S takvom vlašću ne preostaje ništa nego tužba'

Banka sada ovom Zadraninu koji ih je tužio mora vratiti 27 tisuća kuna naplaćene naknade, uz zatezne kamate. Iz Udruge Franak poručuju da su oni već više puta upozoravali na takve nepoštene izlazne naknade, no njihovi zahtjevi nisu naišli na odaziv u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tražili smo tijekom procesa donošenja Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju od ministra financija da se to propiše zakonski za postojeće kredite u kojima je naknada ugovorena, ali nismo uspjeli s našim argumentiranim zahtjevima. Očito, s takvom vlašću dužnicima ne preostaje ništa drugo nego tužbenim zahtjevima vratiti nepošteno i nezakonito naplaćene naknade. Pitamo se koliko je još dokaza potrebno Ministarstvu financija i Vladi da zakonski zaustave sve buduće nezakonite naplate izlaznih naknada za prijevremenu otplatu kredita koje su ugovorene, ali se nisu smjele ugovarati jer je to suprotno i Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača ', rekao je Smajo za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo