NOVA NADA: / Do kraja travnja cijepit ćemo četvrtinu populacije i početi s cijepljenjem mlađih od 65?

Image

Do kraja travnja mogli bismo biti blizu milijun cijepljenih protiv koronavirusa te početi cijepiti mlađe od 65 godina

15.2.2021.
23:16
VOYO logo

Nakon zastoja u isporuci, danas je stiglo 19 kutija Pfizer/BioNTechova cjepiva ili 18.525 odnosno 22.230 doza, ovisno o tome koliko će se uspjeti izvući iz jedne bočice, u utorak stiže 16.800 doza Modernina cjepiva, a sljedećih dana i 36.000 AstraZeneca/Oxford što znači da će u Hrvatskoj u samo jednom tjednu na raspolaganju biti gotovo 75.000 doza. Dio cjepiva županijski zavodi za javno zdravstvo distribuirat će liječnicima obiteljske medicine, a prema potrebi otvarat će se i cijepni punktovi za cijepljenje više osoba, piše Jutarnji list.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, rekao je da će do kraja ovog mjeseca ukupno stići 200.000 doza, a obećanje je proizvođača da će u ožujku stići oko 400.000 doza cjepiva. Nastavi li stizati slična količina cjepiva, piše Jutarnji list, mogli bismo biti blizu plana od milijun cijepljenih do kraja travnja, kada bi moglo početi cijepljenje mlađih od 65 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci HZJZ-a govore da je u Hrvatskoj 761.931 osoba starija od 65 te 455.530 onih koji imaju neku kroničnu bolest a mlađi su od te dobi, no vjerojatno je da se svi oni neće htjeti cijepiti. Optimalno bi bilo da se cijepi barem 70 posto ili njih oko 800.000.

Iz županijskih planova razvidno je da bi za procjepljivanje oko milijun građana trebalo manje od mjesec dana ako bi svakodnevno cijepilo 50 timova u svakoj županiji. Naime, svaki tim može dnevno cijepiti 48 pacijenata u osam sati i u mjesec dana moguće je cijepiti sve građane iz druge skupine prioriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVE DOZE CJEPIVA TREBAJU STIĆI DANAS ILI SUTRA: /

'Vjerujem da će se do ljeta ili rane jeseni cijepiti svi u rizičnim skupinama'

Image
NOVE DOZE CJEPIVA TREBAJU STIĆI DANAS ILI SUTRA: /

'Vjerujem da će se do ljeta ili rane jeseni cijepiti svi u rizičnim skupinama'

Punktovi za cijepljenje

Svugdje gdje će trebati cijepiti veći broj građana u kratkom roku predviđeni su punktovi koji bi se otvarali prema potrebi. Primjerice, u Zagrebu bi ih bilo 19, u Rijeci tri te još šest u županiji. U Zagrebu cijepljenje starijih od 65 godina počinje sljedeći ponedjeljak, a ovaj će se tjedan još docjepljivati korisnici i zaposlenici domova te zdravstveni djelatnici. No, sve je spremno i za moguća masovna cijepljenja u većim prostorima domova zdravlja gdje je moguće održavati epidemiološke mjere.

Punktovi dolaze na red tek ako liječnici obiteljske medicine ne budu mogli procijepiti svoje pacijente u ordinacijama. Prema nekim preliminarnim izračunima, svojim se liječnicima u Zagrebu prijavilo više od 100.000 starijih od 65 i kroničnih pacijenata, a taj bi interes mogao rasti. Ako se povećaju količine cjepiva, u Zagrebu kažu da bi se samo na tih 19 punktova moglo dnevno cijepiti tisuće građana te bi za trenutno prijavljene trebalo malo više od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo