NOVA LICA POLITIKE: / Istraživanje pokazalo tko ima šanse od izazivača, građani su najskloniji povjerenje dati jednoj ženi

Image
Foto: Pixsell

Usprkos političkom stanju Hrvatske i osjećaju zasićenosti koji postoji kod brojnih građana, mnogi i dalje imaju snažnu želju raditi u politici

8.10.2018.
19:54
Pixsell
VOYO logo

Iako Hrvatska ima 143 stranke, mnogi misle kako upravo ima mjesta još i za njih. U istraživanju koje je napravio Dnevnik Nove TV pokazalo je koga građani prepoznaju, kome bi dali svoj glas te tko su idealni birači.

Pokazalo se tako da su ljudi najskloniji glasati za Daliju Orešković,Vlahu Orepića i Bojana Glavaševića od novih lica u našoj politici koje je u svoje istraživanje uvrstila Nova TV. Doduše, tu su i neki veterani hrvatske politike koji sanjaju povratak na scenu, poput gospodina s kojim počinjemo ovaj pregled:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka Desno

Anto Đapić sa strankom Desnom želi preoteti dio birača HDZ-a i ujediniti hrvatsku desnu opciju. Njemu u koristi, prema istraživanju, ide opća prepoznatljivost kod građana. Naime, njega prepoznaje čak 91 posto građana. Međutim, za njega ne bi glasovalo 77 posto ispitanika, 10 posto zaokružilo bi na izborima za Đapića dok 4 posto ne zna, navodi istraživanje Dnevnika Nove TV.

Image

Nova TV

Za njega bi glasovalo 21 posto birača koji su na prošlim izborima svoj glas dali stranci Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je u procesu osnivanja nove stranku nakon njegova izbacivanja iz SDP-a vrlo je poznat javnosti. Naime, za njega nije čulo samo 11 posto građana, navodi istraživanje.

Međutim, za njega ne bi glasalo 61 posto građana, 20 posto bi glasalo dok 8 posto birača ne zna. Za njega bi glasalo 37 posto birača koji su na prošlim izborima glasali za SDP-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nova TV

Nove politike

Nakon odlaska iz Mosta bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je osnovao stranku Nove politike isto tako je prepoznatljiv u javnosti. Kao i Mrsić i Đapić, Orepić je prepoznatljiv u javnosti. Za njega nikada nije čulo samo 16 posto ispitanika. Orepiću glas ne bi dalo 50 posto ispitanika, 24 posto bi glasovalo za njega dok 9 posto ne zna, navodi istraživanje Dnevnika Nove TV.

Za bivšem ministara glas bi dalo 42 posto birača Mosta, ali i svaki treći birač SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nova TV

Glasovi birača bivše stranke

Nakon što je napustio SDP, Bojan Glavašević je najavio kako kreće u novi politički projekt. Za bivšeg člana predsjedništva SDP-a i saborskog zastupnika ne zna 24 posto ispitanika. A da se i nađe na izbornom listiću, glas mu ne bi dalo 46 posto ispitanika, 23 posto ispitanika bi, dok ne zna 8 posto ispitanika.

Čak 41 posto birača SDP-a bi bili voljeni zaokružiti Glavaševića, kao i 34 posto glasača Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nova TV

Veliki hit kod birača

Dalija Orešković proslavila se kao predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, međutim čak 29 posto ispitanika za nju ne zna. A da se Orešković kandidira, za nju ne bi glasalo 37 posto birača, 25 posto bi dok ne zna 10 posto.

Nakon mandata u Povjerenstvu, za nju bi glasali birači Mosta i SDP-a. Naime, kako navodi Istraživanje Dnevnika Nove TV ona može računati na glas 45 posto birača Mosta i 39 posto birala SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nova TV

Lice kurikularne reforme

Kao jedan od najvećih stručnjaka za obrazovanje, Boris Jokić koji je pristao biti ministar u tehničkoj vladi predsjednice morat će proraditi na prepoznatljivosti kod građana. naime za njega ne zna čak 48 posto građana. On ne može računati na glasove čak 26 posto građana. Međutim, za njega bi glasalo 20 posto ispitanika, dok 7 posto ne zna. Ukoliko se Jokić odluči za politički nastavak karijere, može očekivati glasove Mosta i SDP-a, baš kao i Orešković. Naime, njemu bi glas dalo 35 posto birača Mosta i 32 posto birača SDP-a.

Image

Nova TV

Okupljanje ljevice

Iako on želi okupiti ljevicu, za povjesničara i publisticu Dragana Markovinu ne zna svaki drugi ispitanik. Istraživanje navodi kako mu glas ne bi dalo 33 posto birača, bi njih 6 posto dok ne zna njih 11 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nova TV

Glasači Živog zida

Iako je Mislav Kolakušić postao poznat zbog slučaja Agrokor, a i zbog čestih istupa u javnost, za njega dalje ga ne zna 52 posto ispitanika. U slučaju političke kandidature, glas mu ne bi dalo 24 posto ispitanika, bi njih 16 posto dok ne zna 9 posto ispitanika. Istraživanje Dnevnika Nove TV navodi kako sudac trgovačkog suda može računati na podršku 37 posto glasova birača koji su na prošlim izborima glasali za Živi zid.

Image

Nova TV

Istraživanje je provedeno na uzorku od 597 građana Republike Hrvatske od 27. do 30. rujna 2018. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo