OTROVI U VOĆU I POVRĆU: /

Francuska pozvala na povlačenje opasne kemikalije koja se koristi i u Hrvatskoj

Image
Foto: Pixsell, Borna Filic

Nakon glifosata, Europska komisija upozorila je na dimetoat, insekticid koji se inače koristi u poljoprivredi u Hrvatskoj, jer je štetan za ljudsko zdravlje.

19.4.2016.
14:16
Pixsell, Borna Filic
VOYO logo

Insekticid dimetoat, a koji prema mišljenju Europske komisije, može biti dugoročno štetan za ljudsko zdravlje, koristi se u Hrvatskoj. Mišljenje EK zabrinulo je i našeg europarlamentrca Davora Škrleca, koji je na informaciju o štetnosti korištenja tog sredstva za zaštitu bilja u maslinarstvu, voćarstvu i povrtlarstvu reagirao odmah.

"Francuska je već podnijela zahtjev kojim poziva na širu zabranu korištenja insekticida dimetoata na razini Europske unije nakon što je u veljači zabranila njegovo korištenje i na svom tlu, te isto tako poziva na zabranu uvoza voća i povrća tretiranih navedenim insekticidom iz SAD-a i trećih zemalja. U ovom konkretnom slučaju iz Francuske riječ je o trešnjama jer se u voćarstvu najčešće stablo nakon cvata prska insekticidom kako bi se direktno zaštitilo od napada voćnih mušica", objašnjava Škrlec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTROV KOJI JEDEMO SVAKI DAN: /

'Francuska je zabranila opasnu kemikaliju, nadamo se da će i Hrvatska'

Image
OTROV KOJI JEDEMO SVAKI DAN: /

'Francuska je zabranila opasnu kemikaliju, nadamo se da će i Hrvatska'

Kod nas se najviše koristi u maslinarstvu

Insekticid dimetoat pronalazimo u brojnim sredstvima za zaštitu bilja koja se nude na tržištu od strane velikih europskih proizvođača poput, primjerice, njemačkog BASF-a. U Hrvatskoj se to sredstvo najčešće koristi u maslinarstvu.

Image
Foto: PIXSELL, Ivo Cagalj

Na temelju svih prikupljenih informacija EFSA (European Food Safety Authority) je zaključila kako ne postoji dovoljno dokaza kojima se može isključiti postojanje rizika za ljudsko zdravlje koji proizlazi od korištenja insekticida dimetoata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasno prekoračenje maksimalnih razina

"Zbog prekoračenja maksimalnih razina ostataka pesticida u hrani rizik konzumiranja prema trenutačnoj regulativi postoji kod mladog luka, maslina, krumpira, dinja, naranči, maslinovog ulja, rajčica, lubenica, ananasa i kopra. Mislim da je to dovoljan razlog za zabrinutost i uspostavljanje hitnih mjera kojima bismo zaustavili neželjene učinke i prisutnost štetnih tvari u našoj hrani", poručio je Škrlec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo