NOVA HIPOTEZA: / Istra broji sto puta manji broj zaraze od susjedne županije, a sve zbog - relativne vlažnosti zraka? 

Image

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno 211 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a s druge strane Učke tek dva slučaja.

21.3.2021.
19:44
VOYO logo

Troznamenkasti broj novozaraženih danas su bilježile tri županije - Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb. No, nažalost, nitko sa sigurnošću ne može reći zašto se pojedine županije ističu po broju novih slučajeva zaraze.

Na širenje zaraze mogu utjecati brojni faktori - od pojave novih mutacija virusa, ali i gustoća naseljenosti kao i vremenske prilike. Portal Meteo Adriatic piše o hipotezi o mogućoj vezi relativne vlažnosti i prostorne raspodjele incidencije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Primorsko-goranskoj više od 200 slučajeva, a u Istri samo dva

Posljednji tjedan u Primorsko-goranskoj županiji se svakodnevno bilježi više od 200 novozaraženih, a danas je taj broj iznosio 211. U Istri, s druge strane Učke, u posljenja 24 sata zabilježena su samo dva slučaja zaraze. Ipak, iz pulske Opće bolnice rekli su kako nema opuštanja te da je situacija srednje teška.

"Prije tri tjedna imali smo 14 pacijenata danas 34, osjeća se da se nešto više novih slučajeva događa u Istri, ali je to u odnosu na druge županije ipak nešto malo manje", rekla je za RTLIrena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi Meteo Adriatic u svojoj hipotezi, spuštanjem niz primorske planine, relativna vlažnost zraka opada zbog adijabatskog zagrijavanja zraka zbog čega primorski gradovi koji imaju planinu u zaleđu imaju osjetno nižu relativnu vlažnost od gradova unutrašnjosti. Također, kako navode, ovo se posebno odnosi na RIjeku koja odmah u zaleđu ima uspon prema Gorskom kotaru, što ju čini vrlo "suhim" gradom prilikom bure. Budući da pri niskoj relativnoj vlažnosti dolazi do jačeg sušenja sluznice, virus ima lakši prodor kroz sluznicu u tkivo te je zbog toga, u uvjetima niže relativne vlažnosti, prenošenje virusa znatno pojačano u odnosu na uvjete više relativne vlažnosti.

Na taj način ova hipoteza objašnjava i iznimku Istre koja ima višu relativnu vlažnost od ostatka obale. Primjerice, Istra je poluotok okružen isparavajućim morem, a budući da nema planine u zaleđu pri buri nema učinka sušenja zraka spuštanjem niz planinu. Posljedica više relativne vlažnosti je teže prenošenje virusa u populaciji, pa stoga Istra odskače od ostatka obale povoljnijom epidemiološkom situacijom, piše navedeni portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PROBLEM SU TERETANE, FITNES KLUBOVI I ŠKOLE': /

Kozlevac o porastu novozaraženih i mogućem lockdownu

Image
'PROBLEM SU TERETANE, FITNES KLUBOVI I ŠKOLE': /

Kozlevac o porastu novozaraženih i mogućem lockdownu

Istra je najbolja županija u Hrvatskoj po broju zaraženih

Ovakvu hipotezu podržava i Gordan Lauc, koji smatra da bi se stanje moralo popraviti kad zatopli i okrene na jugo. Tom scenariju se nadaju i Riječani. "Kako su govorili od početka da bi trebalo vlažiti prostorije i održavati vlagu u zraku pretpostavljam da ime nešto u tome da bi se tako mogla širiti pandemija", rekla je Riječanka Suzana Weiss. "Kad smo doma, normalno da prozračujemo, da bude više zraka. Ali ovako predivno vrijeme da ovdje vlada veća koncentracija, to ne vjerujem", rekla je pak Slavica Preden iz Krka.

No, da nije sve u vlažnosti zraka potvrđuju u Istrijani. "Prvenstveno mislim da se ljudi pridržavaju mjera i dosta su samosvjesni. Svatko je svjestan da, ako se ne pridržavate određenih stvari, da će se nešto desiti prije ili poslije", rekao je Antol Krajcer iz Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra je, prema sedmodnevnoj incidenciji na 100 tisuća stanovnika s 36 slučajeva, najbolja regija u Hrvatskoj, dok se ostatak primorja i Dalmacije, kao i Karlovačka te Ličko-senjska županija crvene. Tek nešto bolja situacija je u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, kao i na istoku, u Slavoniji.

Utjecaj klime na kliničku sliku

Matematičar Nenad Bakić izradio je kartu, koja uspoređena s meteorološkim podacima pokazuje preklapanja suhog zraka i povećanog broja slučajeva koronavirusa. "Bilježimo i niže vrijednosti relativne vlage osobito u gradovima koji se nalaze ispod planinskih lanaca, naime, hladan zrak kad se spušta niz planinu on se širi, grije, a samim time relativna vlažnost tada opada. Tako su gradovi Rijeka, Makarska, Split dosta suši u odnosu na unutrašnjost posebno na istok zemlje", rekao je RTL-ov meteorolog, Dorian Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, promatrajući kliničku sliku pacijenata, liječnici također imaju teoriju o utjecaju vremenskih prilika na širenje zaraze. "Kako izlazimo iz zime tako nam se smanjuje broj respiratornih tegoba BLIC tako bih ja rekla da prije klima utječe na kliničku sliku nego na to hoće li virus nestati ili opstati", rekla je Hrstić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo