Nobilo: Žrtva sam političkog progona Jadranke Kosor

'Progoni me se jer sam radio političku štetu Vladi.

18.2.2011.
8:45
VOYO logo

''U povijesti Komore nema sramotnije odluke od ove'', komentirao je odvjetnik Anto Nobilo nepravomoćnu zabranu rada na šest mjeseci - uvjetno na godinu dana, koju mu je ovih dana, uz 30.000 kuna globe, odredila Hrvatska odvjetnička komora.

Poslao je otvoreno pismo od 10 stranica u svoju obranu te je najavio žalbu na odluku HOK-a uvjeren da je riječ o političkom progonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Progoni me se jer sam radio političku štetu Vladi. Nikakav pritisak me neće natjerati da i za milimetar odstupim od Polančecove obrane'', rekao je Nobilo i dodao kako je radio isključivo na obrani svog klijenta.

Odluka disciplinskog suda HOK-a temelji se na ocjeni Nobilovih prošlogodišnjih medijskih istupa o predmetima u kojima je angažiran kao branitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom slučaju Nobilo je kritizirao MUP zbog nezakonitog prisluškivanja Vjekoslava Vukovića, doministra sigurnosti BiH, osumnjičenog da je pomagao skupini riječkih kriminalaca u nabavi oružja za mafijaške obračune.

Prijavu Komori protiv Nobila podnio je MUP RH. Komora je ocijenila kako su Nobilovi istupi u suprotnosti sa Zakonom o odvjetništvu jer su ''mogli utjecati na tijek i ishod kaznenog postupka''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi slučaj je Nobilov medijski istup u svibnju 2010. kada je izjavio da Polančec neće teretiti Ivu Sanadera, već premijerku Jadranku Kosor.

''Njegovo ogorčenje je najviše usmjereno na Jadranku Kosor , smatra da je ona glavni krivac za to što mu se događa'', prenio je Nobilo mišljenje svog klijenta, te ga je premijerka HOK-u prijavila u svibnju, a Komora je odlučila da se i u tom slučaju Nobilo ogriješio o statut pokušavajući ''utjecati na tijek i ishod postupka na nedopušten način''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HOK je sankcionirao Nobila i zbog članka u jednom tjedniku u kojem najavljuje pomoć institucija EU u zaštiti prava Polančeca. I u tom je slučaju HOK zaključio da su Nobilove izjave ''mogle utjecati na ishod postupka'' Polančecu, piše Jutarnji list.

'Premijerka nije za to da se nekome zabrani raditi. Ako njezino pismo prijeti zabranom rada Nobilu, premijerka će povući to pismo', rekao je Vladin glasnogovornik Mladen Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201102170010006 arti-201102170366006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo