NIZOZEMCI SE PRAVDAJU ZAŠTO SU NAS STAVILI NA 'NARANČASTU LISTU': / 'Pitajte Hrvatsku zašto šalje tako malo podataka'

Image

Naša zemlja se u potpunosti nalazi na narančastoj listi iako je situacija u Istri značajno bolja nego u ostatku Hrvatske

23.7.2020.
9:54
VOYO logo

Nizozemska je Hrvatsku uvrstila na narančastu listu zemalja zbog porasta broja slučajeva koronavirusa te se njihovim građanima preporučuje 14-dnevna samoizolacija po povratku u zemlju. Svojim su građanima savjetovali da napuste Hrvatsku. Baš to je natjeralo mnoge da razmisle o svojoj odluci o dolasku u Hrvatsku.

Naime, ova promjena utjecat će na odluku o putovanju za tisuće Nizozemaca u zemlji, no mnogi i propitkuju nove upute vezane uz Hrvatsku, piše nizozemski portal NOS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak podataka

Naša zemlja se u potpunosti nalazi na narančastoj listi iako je situacija u Istri bolja nego u ostatku Hrvatske. "Zašto je ta regija sada narančasta", pitaju se Nizozemci koji su svoje nezadovoljstvo iznijeli na društvenim mrežama.

Prema riječima glasnogovornice Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš u Nizozemskoj, Loes Hartman, to ima veze s nedostatkom podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOŠLI SE TESTIRATI U ZAGREB, PLATILI, A ONDA SE ŠOKIRALI ONIM ŠTO SU IM REKLI: /

Ravnatelj Zavoda potvrdio da je to praksa, ima li smisla?

Image
DOŠLI SE TESTIRATI U ZAGREB, PLATILI, A ONDA SE ŠOKIRALI ONIM ŠTO SU IM REKLI: /

Ravnatelj Zavoda potvrdio da je to praksa, ima li smisla?

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) svakodnevno prima podatke iz europskih zemalja. Te informacije se zatim prosljeđuju RIVM-u. "Hrvatska je podijeljena samo na dvije regije, te nisu dostupne detaljnije informacije", objašnjava Hartman. "Trebali biste pitati Hrvatsku zašto se šalje tako malo podataka."

Portugal je s druge strane poslao detaljnije informacije. "Ta je zemlja doslovno rekla: ovdje imamo epidemiju." Kao rezultat toga, RIVM je imao potrebne podatke za donošenje regionalnih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RIVM također ispituje koje se mjere poduzimaju u nekoj zemlji i kako se one poštuju, piše nizozemski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hartman kaže kako više faktora utječe na promjenu statusa neke zemlje. Kazala je kako se u obzir uzima, primjerice, broj novozaraženih u razdoblju od dva tjedna, broj testova i broj novih slučajeva. Znači, ako je broj slučajeva relativno nizak u zemlji, a onda poraste, može doći do stavljanja na negativnu listu.

"To je procjena za svaku zemlju, a može se prevagnuti u bilo koju stranu", objašnjava glasnogovornica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali u Hrvatskoj nakon vlastita istraživanja

Nizozemka Karolien van Bezouwen trenutačno je na odmoru u Hrvatskoj sa suprugom i dvoje djece.

"Jučer smo na trenutak pomislili: 'S*anje, što da radimo sada?", kazala je Van Bezouwen. "Ali nakon što smo sami istražili, otkrili smo da nije tako loša situacija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj je još prošli petak otputovala u Hrvatsku automobilom, a vlasnik kuće za odmor savjetovao im je da ispune sve zdravstvene obrasce i drže ih u automobilu. "Ali ti papiri uopće nisu provjereni na graničnom prijelazu. Morali smo pokazati samo svoju osobnu iskaznicu", kazala je Van Bezouwen, zbunjena zbog oprečnih savjeta koje je dobivala.

Obitelj boravi na istarskom poluotoku i prema planu je odlučila ostati još tjedan i pol. "Svi se ovdje pridržavaju pravila i nose masku. Nismo u prometnom kampu ili odmaralištu, već u kući", objasnili su Nizozemci koji su unatoč uputama svoje zemlje odlučili svoje ljetovanje provesti u Hrvatskoj u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo