kuk nije uvjeren / Nizozemac koji tvrdi da je predvidio potres u Turskoj, ranije najavio i potres na Kvarneru

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Danas oko 11 sati prijepodne jak potres pogodio područje Kvarnera s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Hrvatska seizmološka služba objavila je da je magnituda potresa 4,8 prema Richteru, a navodno se osjetio diljem zapadne Hrvatske i Zagrebu

16.2.2023.
13:34
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Prije nekoliko dana nizozemski je istraživač na svojim društvenim mrežama objavio videozapis u kojem je navodno predvidio razoran potres koji je 6. veljače pogodio središnju Tursku i sjeverozapadnu Tursku.

U videozapisu nizozemac Frank Hoogerbeets navodi da su 16. i 17. veljače kritični za "potencijalne veće seizmološke događaje" u centralnom Mediteranu. Na karti je označio područje Istre, Kvarnera i južne Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, danas oko 11 sati prijepodne jak potres pogodio područje Kvarnera s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Hrvatska seizmološka služba objavila je da je magnituda potresa 4,8 prema Richteru, a navodno se osjetio diljem zapadne Hrvatske i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoogerbeets je došao u žižu javnosti nakon što je 3. veljače objavio da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Richteru. Podsjetio je na to i u objavi odmah nakon što je tu regiju pogodio razorni potres magntitude 7,8.

"Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u središnjoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4. - 5. veljače", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmolog Krešimir Kuk je za Danas.hr komentirao ovakva česta predviđanja potresa. Tvrdi da ista ne postoje: "Ona nisu znanstveno i stručno utemeljena i tkogod kaže da ih je predvidio to jednostavno ne stoji".

Također navodi da ako je neko područje seizmičko aktivno, postoji mogućnost potresa. Bilo ono neaktivno godinama. "Netko može reći da je neko područje seizmički aktivno te se tamo realno može očekivati potres, ali to nije prognoza" , kaže pa zaključuje: "za svako je seizmički aktivno područje normalno da do njega dođe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA OZLIJEĐENIH /

Nakon potresa planuo bojler na Krku. Vatrogasci intervenirali

Image
NEMA OZLIJEĐENIH /

Nakon potresa planuo bojler na Krku. Vatrogasci intervenirali

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo