bivši HSS-ovac / Niz nepravilnosti: Zbog Pernara dobio milijun kuna, a sada mu na vrata stiže DORH

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu po pitanju ovog slučaja poduzima radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku

22.1.2019.
16:02
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Stranka Abeceda demokracije koju vodi Stjepan Vujanić (74), bivši HSS-ovac, od 2016. godine dobila je 1,1 milijuna kuna iz državnog proračuna iako nemaju niti jednog zastupnika u Saboru. Novac je stigao jer je Ivan Pernar iz Živog zida nakon unutarstranačkih borbi odlučio kratko biti u Abecedi demokracije.

A pravila su takva da novac čitav mandat dobiva stranka koja je imala zastupnika u trenutku konstituiranja Sabora. Kada je državna revizija lani ušla u njihove knjige provjeriti kako troše državni novac, našli su niz nepravilnosti. Od isplaćivanja 76.000 kuna za usluge za koje nema dokaza da su obavljene, pa do toga da su prikazali i trošenje za benzin iako nemaju auto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše 24sata, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu po pitanju ovog slučaja poduzima radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, a Državni ured za reviziju potvrdio je da je Državnom odvjetništvu poslao izvješće o nepravilnostima u iznosu od 91.104 kune.

Promjena zakona

U izmjenama zakona o financiranju političke promidžbe i stranaka koji je Vlada proslijedila u Sabor navodi se da ni jedan zastupnik u Saboru ili lokalnom vijeću ubuduće neće moći promijeniti stranku odmah nakon izbora, pa da onda ta njegova nova stranka dobiva novac iz proračuna umjesto one na čijoj listi je izabran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakonskim izmjenama novac će dobivati stranka u kojoj je zastupnik bio odmah nakon rezultata izbora, a ne u kojoj je bio u trenutku konstituiranja Sabora ili vijeća", poručili su iz Ministarstva uprave, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo