'Nisu mi htjeli krstiti dijete jer je crno'

'Išla sam do župnog ureda u Palmotićevoj, kod isusovaca. Kažem tamo ženi u mantiji da bih krstila dijete, a ona kaže: 'A to biste krstili?

23.8.2010.
10:16
VOYO logo

"Ej, mala, tvoj tata još visi u džungli na grani", rekao je nasred ulice, prepriječivši joj put, odrastao muškarac tada četverogodišnjoj Renee Suchanek Lawrence. Riječ je o mulatkinji, rođenoj Zagrepčanki, koja danas ima 8 godina te i dalje zna zbog svoje boje kože osjetiti netrpeljivost pojedinaca. Ipak, danas je omiljena u razredu, a i u kvartu.

"Svi moji bivši dečki bili su crni, tako da moji roditelji nisu ni očekivali drugačiju unuku", kaže kroz smijeh njena majka Dunja, dodajući da zbog toga u njenom domu nije bilo nikakvih drama. Normalno su reagirali i njeni prijatelji. Samo su, kaže, pojedine babe iz susjedstva stalno zapitkivale Renee gdje joj je tata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njen tata je sada u Afganistanu. Upoznali smo se prije 11 godina dok je radio u Bosni za SFOR, tada smo se neko vrijeme družili. Na kraju to nije završilo brakom. Dok je radio u Bosni češće smo se viđali, a sada je u Afganistanu, pa se to rjeđe događa", ispričala je za Jutarnji list Dunja priču o ocu svoga djeteta, rođenom Amerikancu iz Miamija, sada profesionalnom vojniku, koji je nekad igrao američki nogomet.

Dunja kaže kako je s Reneeinim ocem u Zagrebu prije pet godina imala susret s trojicom skinsa koji su žarko željeli sukob. Tada je pozvala policiju, a sličnih susreta više nije imala. No, sjeća se primitivnih dobacivanja još dok je Renee bila malena i vozila se u dječjim kolicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krenuli smo u Maksimir, bilo je vruće, Renee je imala gole nogice. Ženska trkne svoju frendicu i dobaci: 'Gle, nije oprala djetetu noge.' Nisam reagirala, nisam se htjela spuštati na njihovu razinu."

Loše iskustvo imala je i kada je željela krstiti svoju djevojčicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Išla sam tu u Palmotićevu, kod isusovaca. Tada je Renee još bila u kolicima. Išla sam do župnog ureda, bio je u onom haustoru. I pitam tamo tu ženu u mantiji da bi krstila dijete, a ona kaže: 'A to biste krstili?' Ja joj odgovorim: 'Oprostite, nije 'to', ona je moja kći. Njezin odgovor bio je: 'Ne možemo je krstiti jer je crna.' To mi jedan vjernik kaže, a propagira nauk da smo svi pred Bogom jednaki", priča Dunja, dodajući kako bi danas sigurno reagirala drugačije.

Svejedno, kaže da bi lagala kad bi rekla da je Reneein život nepodnošljiv i da joj ga svaki dan zagorčavaju. Živi u uvjerenju da su ti ispadi zapravo ispadi primitivnih pojedinaca, piše Jutarnji list. Ipak, boji se Reneeina odrastanja, boji se kad bude u pubertetu te kasnije i njenih izlazaka, osobito noćnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo