'nemamo prava' / 'Nisam vojni nego obični invalid i kao takav sam čovjek drugog reda'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Oslanja se na štake te je već desetak godina dijabetičar pa su mu uslijed toga stradale žile i periferni živci na nogama zbog čega je 80-postotni invalid

6.7.2018.
14:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Jurica Hamer (55) iz Križevaca živi je primjer koliko je medicina napredovala. Kada je prije 20 godina transplantirana prva jetra u Hrvatskoj, pacijent je umro nakon 24 sata. Jurica je novu jetru dobio prije pet godina, jako ju je dobro primio te mu odlično funkcionira, piše Podravski.hr.

Kako je ispričao, jedini spas mu je bio u transplantaciji, a na organ je čekao oko godinu dana. Operiran je u zagrebačkoj bolnici Merkur, zahvat je trajao sedam sati, a nakon operacije u bolnici je proveo još mjesec dana, prvenstveno jer je dobio otvorene rane. One mu se i danas pojavljaju na objema petama i zbog toga otežano hoda. Oslanja se na štake. Još k tomu je već desetak godina dijabetičar pa su mu uslijed toga stradale žile i periferni živci na nogama zbog čega je 80-postotni invalid. Trebao bi i na operaciju desnog kuka, no upravo zbog dekubitusa ne može na zahvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kamo god dođeš i što god trebaš, čekaš mjesecima. Evo, na snimanje perifernih živaca na nozi u koprivničkoj bolnici čekam šest mjeseci. Nisam vojni invalid, nego 'obični invalid' i kao takav sam čovjek drugog reda. Vojni invalidi imaju sva prava, a mi baš nikakva. To nije u redu. Svaka čast onima koji su bili na ratištu, ali mislim da bismo u bolnici trebali biti ravnopravni. To ne valja i to me smeta", požalio se Jurica Hamer za Podravski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo