Nisam se dala ni kad su me zvali zapisničarka i Suzana

'Ja se naprosto nisam dala', rečenica je kojom je premijerka Jadranka Kosor opisala svoj politički put otvarajući konferenciju Žene – lideri u politici.

29.1.2010.
14:06
VOYO logo

"Ženama naprosto trebate dati pravo mjesto", rekla je Jadranka Kosor ističući da iz vlastitog iskustva zna da se za to svaka žena mora sama izboriti, jer je težak put do centara političke moći i novca.

Premijerka je ocijenila da je položaj žena u Hrvatskoj danas puno bolji nego u vremenima kada je započela političku karijeru. Pravosuđe i općinske sudove navela je kao institucije u kojima je puno više žena na ključnim pozicijama, a po tom pitanju situacija se poboljšala i u Hrvatskom saboru, u kojem je zastupljenost žena 24 posto, dok ih je u prvom sazivu Sabora bilo svega 5 posto. Kako je Kosor rekla, bit će zadovoljna kada omjer bude 50:50, jer je otprilike takav omjer muškaraca i žena u hrvatskom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka smatra da se politika u Hrvatskoj još uvijek doživljava tradicionalno muškom profesijom.

"Pitali su me je li vas strah, a sigurna sam da nitko nikada niti jednom muškarcu nije postavio to pitanje", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da tamo gdje većina žena radi, muškarac je šefPonosna je što je jedna od osam žena u Europi koje su na čelu vlada ili na čelu država. Margaret Thatcher, prvu ženu koja je bila britanska premijerka, i Angelu Merkel, aktualnu njemačku kancelarku, navela je kao primjere koji potvrđuju da žena u politici može biti vrlo uspješna.

"Pojam ženske participacije u politici neodvojiv je od pojma slobode. Sudjelovati, boriti se i odlučivati, pravo je svake žene kako u obitelji tako i na poslu", poručila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećala je da će se kao predsjednica HDZ-a potruditi da na sljedećim parlamentarnim izborima na listama bude više žena i da ne budu "samo ukras liste".

"Nemojte se obeshrabriti ni kad vas nazivaju zapisničarkom i Suzanom, nasmijte se i idite dalje!", poručila je ženama premijerka Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.infopunkt.tv/embed.php?id=1422&video=3&bgcolor=FFFFFF&sirina=596

Na konferenciji "Žene – lideri u politici", koja je održana u zagrebačkom hotelu Esplanade, između ostalog, govornice su bile Doris Pack, predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta te predsjednica žena Europske pučke stranke, i Inke Giezeman, predsjednica stranke Kršćansko-demokratski poziv iz Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo