Turudić: Mamiću nikada ne bi sudio, otišao bih 100 km dalje

19.1.2014.
16:47
VOYO logo

"Nisam se bojao prije, ne bojim se ni sada", rekao je u emisiji Nedjeljom u 2 predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić odgovarajući na pitanje boji li se nekih novih priopćenja od "visokog izvora" nakon emisije.

Pritisak na pravosuđe

"Stil 'visokog izvora' je poznat. Nikad neću reći tko je taj 'visoki izvor', no bilo bi poštenije da se sam javi, a ne kao tzv. visoki izvor, makar zapravo ne vidim razliku. Uvredljivo je da me se proziva za 'državni udar' jer to je izravan napad na demokraciju i ustavno-pravni poredak. Polemika se smije voditi, ali bez takvih napada, pogotovo kad se za konkretan slučaj ne zna odluka Vrhovnog suda", kazao je Turudić, ističući da je ova Vlada najgora kada je u pitanju pritisak na pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nikad neću reći da je to Milanović, jer za to nemam dokaza, ali mogu pretpostaviti i zaključiti", dodao je poznati sudac.

Podsjetimo, sudsko vijeće kojim je predsjedao Turudić donijelo je odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Stanković ga je pitao je li on baš legitiman prozivati Milanovićevu vladu za vršenje pritiska na pravosuđe, s obzirom da je njega na mjesto suca imenovao HDZ, Turudić je odgovorio: "Nisam ništa dužan HDZ-u. Budimo realni, od 1990. do 1995. nije bilo Državnog sudbenog vijeća već je Sabor imenovao sve odvjetnike i suce. Ja ne bih mogao postati sudac bez amena HDZ-a. U čemu je problem?"

Na pitanje kako je bilo suditi u procesu bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Turudić je odgovorio: "Vrlo teško". Tvrdi da se nikada nije družio sa Sanaderom, već da su tek imali kontakte, koje se nikako ne mogu nazvati socijalnim kontaktima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prijeti se meni i mojoj obitelji'

"Ne bih se usudio suditi u tom slučaju da sam osjećao bilo kakvu obavezu prema bivšem premijeru", dodao je.

Požalio se da je izloženom velikom pristisku i u drugim slučajevima, poput Petrača baš kao i u aktualnom slučaju Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj Perković je posljednji u nizu. Prijeti se preko novina i meni i mojoj obitelji, no ne želim tužiti nikoga. To bi za mene bio prljav novac i u tome nema nikakve satisfakcije", rekao je Turudić.

Priznao je da nikada ne bi sudio Zdravku Mamiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišao bih 100 kilometara dalje od tog postupka", kazao je Turudić.

Kritizirao je Vladu da donosi loše zakone i da nije u stanju sucima osigurati normalne uvjete rada. Dok, kako kaže, Ministarstvo pravosuđa ima velebne prostore, mnogi suci nemaju gdje raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se plaće tiče, Turudić je osobno zadovoljan, jer kaže, s obzirom na situaciju u zemlji bilo bi nepravedno da nije.

"Moja plaća je od 17 tisuća do 17.500 tisuća kuna uz dodatke", kazao je Turudić i objasnio da suci mogu dodatno zarađivati ako su članovi nekog povjerenstva, ili ako predaju na Pravosudnoj akademiji ili pišu znanstvene radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donedavno je bio član Povjerenstva za polaganje pravosudnog ispita, a što mu je mjesečno donosilo oko 1.500 kuna.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo