Niš nije drugi po veličini grad ni u Srbiji ni u Rimu

Pavlović zaradio keca iz istorije

7.3.2013.
6:00
VOYO logo

Radoslav Lale Pavlović, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu, najverovanije je bežao sa časova istorije, tvrdi Alo.rs

On je, naime, za nekoliko desetina pozicija omanuo kada je izjavio da je Naisus, odnosno današnji Niš, bio najveći grad Rimskog carstva posle Rima, nastavlja Alo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavlović je ovu smelu konstataciju izneo na konferenciji za novinare o važnosti proslave Milanskog edikta i pozorišnoj predstavi „Konstantin“, rekavši da je Niš “po arhitekturi drugi najveći rimski grad na svetu posle Rima”, iako su u doba najčuvenije imperije u istoriji postojale desetine većih i značajnijih gradova.

Kako je za „Alo!“ objasnio istoričar dr Siniša Mišić, redovni profesor na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dovoljno je samo pomenuti Malu Aziju, odnosno prostor današnje Turske, na kojem su u ono vreme gotovo svi veliki gradovi bili veći od Naisusa, a tu su i brojni drugi, pa čak i u našem neposrednom okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Što se samog Balkana tiče, ovde je veći bio Sirmium, to jest Sremska Mitrovica. Na Balkanu su veći bili i Atina, Solun, Konstantinopolj... U Italiji Mediolanum, odnosno današnji Milano, pa Ravena... Na Sredozemlju Kartagina, Aleksandrija - objasnio je za „Alo!“ dr Mišić, a s njim se složila i istoričarka dr Branka Prpa.

- Između ostalih, među gradovima na ovom prostoru veći je bio i Sirmium, odnosno današnja Sremska Mitrovica, koja je bila izuzetno značajan grad u to doba. Tu je i Salona, današnji Solun, koji je u ono vreme bio impozantan grad sa 60.000 stanovnika, što je tada bilo mnogo. Ovaj prostor je istorijski veoma značajan jer je oduvek konstantno naseljen, pa je samim time bilo dosta gradova većih od Naisusa. Mi se nalazimo na prostoru koji je istorijski i civilizacijski veoma značajan, pa zaista nema potrebe to povećavati takvim izjavama, koje se uklapaju u dilentantizam - smatra Prpa.

Iz Predsedništva Srbije kratko je odgovoreno da su uvereni da je u pitanju lapsus.

- Svako može da pogreši, ko radi, taj i greši - rečeno je u Predsedništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo