PRVI IH ISPROBAO / Ninić o izraelskim F-16: Dobit ćemo 10 jednosjeda i 2 dvosjeda, već biramo osoblje

Tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 Barak prvi put su u četvrtak oko 15 sati sletjela u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.

2.8.2018.
18:49
VOYO logo

Pukovnik Željko Ninić, koji je prvio imao čast isprobati izraelski borebeni avion F-16 Barak, gostovao je u emisiji RTL Danas.

"Još se sjećam toga, bili smo u Izraelu. Kao i tada, i danas su emocije jednake, sjećam se tog leta, uspoređujem s ovom slikom iza nas. Današnji dan će obilježiti povijest našeg zrakoplovstva i države u cjelini jer je više nego jasan signal izuzetno kvalitetnih odnosa, hoćete na razini nas operativaca na terenu ili na razinama iznad nas, strategije i suradnje dviju država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Izraelski avioni F-16 prvi put u Hrvatskoj: Letjet će iznad Knina za Oluju

Je li napravljena selekcija pilota koji će jednog dana poletjeti na Baraku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prelazak s aviona druge generacije Istok na avion četvrte generacije Zapad je tehnološki vrlo složen proces. Mi nismo od jučer u procesu, on traje neko vrijeme, mi smo već debelo u fazi planiranja i odabira osoblja, kako letačkog, tako i zrakoplovno tehničkog, ali i drugog osoblja koje se nalazi oko aviona. Sve to treba rezultirati našom spremnošću da za godinu dana ljude pošaljemo na obuku u Izrael".

Ima i zainteresiranih za zanimanje pilot?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima, izuzetno su pozitivni odjeci s terena. Veseli nas da će svježa krv ući u zrakoplovstvo. Bez mladih ljudi cijela ova priča dugoročno nema smisla. Ima li veće sreće i zadovoljstva, izazova i poticaja, nego uključiti se u elitu nego ovi avioni koji se danas nalaze iza nas".

Zna li se točno kojih 12 zrakoplova stiže u Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa zna se, mi smo već dugo u pregovorima s Izraelom, draftira se sam izgled ugovora i on bi trebao biti potpisan jako brzo. Zna se točno da je to 10 jednosjeda i 2 dvosjeda. Puno posla je napravljeno, ostaje još puno pred nama. Mislim da su obje strane spremne, uz svesrdnu pomoć SAD-a koji daje doktrinu i obuku".

Hoće li ugovor biti potpisan u rujnu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije na meni da odlučim. Radimo maksimalno, komuniciramo, zajedno smo bili u SAD-u i uvjereni smo da ćemo postići zacrtane ciljeve, kao što je naš ministar rekao, naš san je prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota na hrvatskom nebu 2020."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo