ministrica turizma i sporta /

Nikolina Brnjac: 'Njemačka nas je stavila na zelenu listu!'; Otkrila je i koliko smo do sada zaradili od turizma

Pojedinci će već ovog mjeseca slati razglednice, neki tek razmatraju gdje će, kako će i s kim će ili ipak ništa od toga

4.6.2021.
18:55
VOYO logo

Priče s putovanja van granice brojni građani nisu imali za podijeliti od ožujka 2020. godine. Ipak, sada se bruse planovi.

Pojedinci će već ovog mjeseca slati razglednice, neki tek razmatraju gdje će, kako će i s kim će ili ipak ništa od toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL-u Danas će više o tome reći gošća - aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac (HDZ).

Ministrice, vratili se direktno u studio ravno iz Atene. Hrvatska je ondje jučer izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije, konkretno, što to znači? Što time dobivamo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo to što ste rekli - Hrvatska je izabrana u Izvršnom vijeću Svjetske turističke organizacije. To je velika čast prvenstveno za Hrvatsku zato što je upravo Izvršno vijeće ono koje dogovara što će se i priprema rad Svjetske turističke organizacije. Samim time, utječe i na politike, što se događa...

Mi tu sada vodimo glavnu riječ?

pa također pripremamo, vodimo zajedno sa ostalih pet članica u Izvršnom vijeću. pripremamo, dakle ono što je dobro da su upravo one politike usmjerene na održivi razvoj turističkog sektora, na digitalni, na razvoj ruralnog turizma i to je sve ono što hrvatski turizam želi u kojem smjeru ići.

U izboru smo, samo da se nadovežem, pobijedili Grčku. S produženim vikendom s kojim nam je praktički počela turistička sezona, neki kažu da je na autocestama bilo automobila kao i 2019. Je li vas iznenadio baš tako dobar početak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije me iznenadilo jer mislim da smo odradili svoju domaću zadaću jako dobro, pripremili smo sve počevši od samog Stay safe projekta koji smo napravili u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), do podjele samih oznaka da se vi osjećate sigurno kao svaki turist u određenom objektu, kroz samo cijepljenje turističkih radnika...

Koliko smo ih cijepili do sada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada imamo jako dobre brojke, prema onima koje smo mi prikupljali u našu bazu Ministarstva turizma i sporta, s obzirom da su se oni javljali kroz regionalne turističke zajednice, kroz turističke zajednice ostale i naravno, kod svojih liječnika. Ono što smo mi prikupili je dakle, preko 60 posto. Istarska županija ima izuzetno dobar odaziv - preko 60 posto, Dubrovačko-neretvanska županija, Zadarska županija.

Kada onda počinje prava špica turističke sezone? Neki hotelijeri, evo i u prilozima kažu oko 15. lipnja. Je li to u skladu s vašim očekivanjima?

Je, to je i s našim očekivanjima. Mi smo na sastanku u Austriji, znači s austrijskom ministricom turizma razgovarali kako olakšati turistička kretanja i sama njihova odluka koja je donesena nakon našeg posjeta, 10 dana ranije su nas maknuli s visokorizičnih i primijenili ona pravila s Robert Koch instituta, što znači da će nas gledati prema županijama.

Koliko smo već do sada zaradili, ako smo već 10 dana ranije skinuti s liste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo neke informacije, prema Hrvatskoj udruzi turizma, nekakvi proračuni i izračuni su da smo sa tih 10 dana uprihodovali nekih 50 milijuna eura od turističkog sektora.

Ima li Hrvatska sada uopće konkurenciju? Je li Hrvatska prvi turistički odabir u Europskoj uniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema onome što smo čuli na sastanku koji smo održali na 66. sastanku Svjetske turističke organizacije i komentarima mojih kolega, mislim da smo napravili izuzetno dobar posao što potvrđuju i brojke. Hrvatska je od danas i za Njemačku, na zelenom su Istarska županija, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska - znači da ti njihovi turisti kada se vraćaju više ne moraju ići niti u karantenu niti je potrebno testiranje.

Image
Gostovala u RTL Direktu /

Ministrica turizma o cijepljenju turističkih radnika: 'Izuzetno smo zadovoljni. Tražit ćemo povećanje doza za taj sektor'

Image
Gostovala u RTL Direktu /

Ministrica turizma o cijepljenju turističkih radnika: 'Izuzetno smo zadovoljni. Tražit ćemo povećanje doza za taj sektor'

Njemačka je naše glavno emitivno tržište. Očekujete li ove godine veći broj Nijemaca nego ikad prije, koliko ih očekujete s obzirom na to da su možda Grčka, Španjolska, Francuska, također zemlje u koje oni vole ići, trenutno možda nedostupnije za razliku od Hrvatske?

Svakako očekujemo još veći broj njemačkih turista. sami ste rekli, Hrvatska je i auto destinacija i svakako je to još jedan dodatni faktor sigurnosti gdje turist koji dođe može jednostavno sjesti u svoj automobil i vratiti se u svoju zemlju. Kad pogledate ja sam se vratila iz Grčke, u Grčkoj je još uvijek policijski sat, nose se maske na otvorenom i svakako da to utječe na odabir same destinacije.

Iako se reklamiraju da su otvoreniji, ali izgleda da smo mi u Hrvatskoj otvoreniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa izgleda da jesmo.

Što se tiče domaćih turista, počinje sad ta nekakva sezona. Hoće li domaći prije možda na Jadran, a onda tek negdje krajem godine negdje u svijet? Koje su zemlje domaćih? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaći turisti su nama izuzetno važni. zato smo mi i pokrenuli kampanju ruralne Hrvatske "Doživi domaće i istraži ruralnu Hrvatsku". Oni su naši važni turisti i ono što vidimo već sada, u odnosu na prošlo vrijeme u ovo doba, preko 30 posto je više domaćih turista na Jadranu i svakako očekujemo da će taj broj biti i veći.

Neki su već govorili o projekcijama - 60 posto bi bilo dobro da ostvarimo iz 2019. godine. Koje su vaše projekcije i što vi očekujete? Više od toga?

Ja ću biti optimistična, ali i oprezna i evo prošle godine su bile projekcije da ćemo biti na 20, 30 posto, a bili smo na nekakvih 50 posto. Ja se nadam da ćemo ove godine zabilježiti dakako puno veću brojku.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo