'U SRIDU' /

Na dječjoj Alki uvijek pobijedi Vučković. Samo je pitanje koji. Ove godine je to Gardelin Mlađi

Image
Foto: Dalmacija Danas

Svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko...

12.8.2024.
15:00
Dalmacija Danas
VOYO logo

U spomen na svoje pretke fra Pavla, Božu, Tadiju i Zeca, koji se se istaknuli junaštvom i odvažnošću u presudnoj bitci s Osmanlijama 1715., Vučkovići su, po uzoru na slavnu Sinjsku alku, 1955. godine osnovali svoju, dječju. Vučkovića dječju alku trče na nogama dječaci do 10 godina, alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda su najstariji mještani. U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića, piše Dalmacija Danas.

Kako pravo sudjelovanja u dječjoj alci imaju samo Vučkovići, svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalmacija Danas

Niko Vučković, alkarskog nadimka Gardelin Mlađi najnoviji je slavodobitnik i to nakon pripetavanja i osvojenih ukupno deset punata. Niki je to prva pobjeda, a njegov brat Petar, alkarski Ujdalica, najmlađi je sudionik ovogodišnjih nadmetanja. Među alkarskim je momcima i otac Ivan, nadimka Ujdalo. Petar ima tek dvije godine i tri mjeseca.

Image
'PRAZNIK VESELJA' /

Milanović podsjetio na vrijeme Napoleona kada je Sinjska alka bila zabranjena

Image
'PRAZNIK VESELJA' /

Milanović podsjetio na vrijeme Napoleona kada je Sinjska alka bila zabranjena

"Osjećam se ponosno na sebe. Nisam imao tremu prije nego sam krenuo u pripetavanje. Sviđa mi se što sam pobijedio, dobro je pobijediti", objasnio je slavodobitnik za Dalmacija News. Alkarska povorka Gardelina Mlađeg ispratila do obiteljskog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalmacija Danas

"Neopisivo je ovo – ponos, bez riječi sam. Sjetim se dana kad sam ja pobijedio Alku, i to 1995. godine. I Čoju i Alku. I glavni smo bili u selu. Sinu je ovo predzadnja Alka, dogodine je popravni" smije se otac Ivan.

"Ponosna sam i uzbuđena, ali fala Bogu – uspjeli smo" kratka je bila majka Ivana jer, trebalo je počastiti sve one koji su došli u kuću slavodobitnika.

Image
Foto: Dalmacija Danas

Malim alkarima sigurno nije bilo lako trčati po ulici s nekoliko kilograma opreme i pogoditi kopljem u sridu. Malo su im suci progledali kroz prste jer su neki mališani stali pred alkom kako bi naciljali.

Visoki pokrovitelj dječje alke je predsjednik Zoran Milanović, a nazočili su joj sinjski gradonačelnik Miro BuljIvan Šipić, sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, župnik Brnaza, slavodobitnik ovogodišnje Alke Jure DomazetLošo, alkarski vojvoda Mario Šušnjara, izaslanica predsjednika Milanovića, Nikola Grmoja i brojni drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalmacija Danas

Gardelin Mlađi je do deset punata došao nakon pripetavanja s alkarom Leonom, alkarskog imena Bedžica koji je u pripetavanju pogodio "u ništa", a Gardelin Mlađi "u sridu".
Sandro Vučković treću je godinu alkarski momak u Vučkovićima, od početka je s Gardelinom mlađim.

Image
Foto: Dalmacija Danas

"Srce je bubalo sto na sat, osjećaj kao kad sam ja dobio. Sudjelovao sam, naravno, i ja kao mali na Alki i dobio sam, sjećam se, tri Čoje u tri godine", rekao je Sandro, alkarskog imena Vatreni Poljubac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Sinju se održava 309. Sinjska alka. Anamarija: 'To je tradicija našeg grada i mi se time ponosimo'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo