berba u punom jeku / Nikad bolji urod mandarina u Hrvatskoj: istražili smo zašto nema limuna i naranči

Kupovali na tržnici ili u trgovačkom centru, možete biti sigurni da jedete hrvatske mandarine.A kad kupujete limun i naranče, možete isto tako biti sigurni da nisu iz Hrvatske

13.10.2016.
22:50
VOYO logo

Zaštitni znak doline Neretve je mandarina, koja je i ove godine rodila jako dobro. Toliko dobro da nema tko se nije uključio u berbu.

Berba je u punom jeku, a uzgajivač Ljuban Mataga ima puno posla i mora obrati 1500 stabala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulaganja su velika, svake godine je gnojivo sve skuplje i skuplje, zaštitna sredstva su sve skuplja, a cijena mandarine, nažalost, nikad manja", kaže Ljuban.

Mandarine su odličan antioksidans, pune su vitamina C i vitamina E. Dobre su za apsolutno sve, od zubiju do probavnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matage mandarine ove godine beru obiteljski, bez najamnika.

"Nije ni potreba za velikim težacima. Ako imaš obiteljsku pomoć, onda to stvarno nije nikakav problem", kaže Ljuban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad dođe do tržnice košta i do 10 kuna, ali otkupna cijena mandarina je dvije i pol kune po kilogramu za prvu klasu, a kunu i dvadeset lipa za drugu klasu. Proizvođačima je to malo, otkupljivačima - realno.

"Baš zbog preroda ove godine, prve sorte su bile malo sitnije, tako da sad dolaze bolje sorte i sama cijena će proizvođačima biti bolja", kaže Kristijan Soče, voditelj odnosa s kooperantima u otkupnom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći otkupni centar u neretvanskoj dolini radi punom parom. Ovih dana se tamo prerađuje, sortira i pakira stotine tona mandarina. 

Iako spadaju u istu porodicu citrusa, odnosno agruma, srodni limun košta i do 30 kuna. Prodaje se uvozni iz Španjolske i Italije, jer domaća proizvodnja ne udovoljava potražnji. Hrvatska je ove godine proizvela 90.000 tona mandarina, ali samo 106 tona naranči i 181 tonu limuna. Razlog je taj što naranča i limun nisu dovoljno otporni.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas lošije uspijeva zato što dođu hladnoće, bude ekstremna zima i oni promrznu i skroz propadnu", kaže uzgajivačica i prodavačica voća Marija Popović.

Marija limune ipak uzgaja, a prodaje ih na vlastitom štandu. S druge strane, mandarina u Opuzenu ima dovoljno za izvoz u susjedne zemlje, ali i zemlje Europske unije. A tamo ih posebno cijene. To najbolje zna Barica Horvat koja svake godine iz Njemačke dolazi pomoći u berbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takve mandarine još u životu nisu jeli. Španjolska mandarina nije ni pola ovakvog okusa", kaže Barica.

Mandarina je najslađi narodni lijek protiv prehlade i za jačanje imuniteta, a ne može joj odoljeti ni staro ni mlado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo