Katastrofalna situacija /

Traže nadoknadu štete: Obitelj osmero djece kupila kuću na Viru, a onda je izgubila zbog dugova vlasnika

Image

Izgubili su kuću koju su uredno platili jer nikad nije uknjižena u njihovo vlasništvo

10.11.2018.
14:06
VOYO logo

Roditelji osmero djece, Erna i Ernst Schumacher iz njemačkog Ulma,  2006. godine kupili su kućicu na Viru. Sve su uredno platili, a onda su u siječnju ove godine kuću izgubili te su iz nje deložirani.

Razlog? Kuću na sudu nisu uknjižili kao svoje vlasništvo, pa je zbog dugova bivšeg vlasnika kuća otišla na dražbu, a Schumacherovi na ulicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su izgubili sav novac, ali i zdravlje, obitelj Schumacher odlučila se pokrenuti tužbu za naknadu štete, te je u petak svjedočila Miroslava Klinger, vlasnica agencije za posredovanje u prodaji nekretnina "Novak i partneri" u Njemačkoj. Upravo je Klinger na internetu objavila oglas o prodaji kuće na Viru - "kupnja bez rizika".

"Kažite mi, molim vas, konkretno: je li u Njemačkoj moguće da odvjetnik sastavi strankama ugovor o kupoprodaji kuće, a da ta kuća nema građevinsku dozvolu? I da se nalazi izvan zone gradnje? Je li moguće da odvjetnik sastavi ugovor i od kupca uzme punomoć da na sudu uknjiži nekretninu i nikad to ne učini? Je li moguće da sve to naplati iako posao nije obavio? I je li moguće da na kraju za sve to ne snosi nikakvu odgovornost?" pitala je, u petak u sudnici zadarskog Općinskog suda odvjetnica Gordana Šimunov svjedokinju Miroslavu Klinger, njemačku državljanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Klinger je zgranuto odgovorila da je to u Njemačkoj nemoguće. 

"Odlučili smo početi prodavati nekretnine u Hrvatskoj. Ja sam slučajno u Hrvatskoj, u jednoj pizzeriji, upoznala Slavka Tresoglavića. On je radio u toj pizzeriji. Nikad prije nije se bavio nekretninama, ali kroz razgovor smo se dogovorili da mu ja šaljem Nijemce koji se jave na moj oglas za kupnju nekretnine u Hrvatskoj. Onda sam upoznala i Mišu Papića, odvjetnika, preporučio mi ga je Tresoglavić. Tako smo nas troje sve dogovorili: ja iz Njemačke šaljem Slavku kupce, on im pokaže nekretninu i onda se kod Papića prikupi sva dokumentacija i sastavlja ugovor o kupoprodaji", ispričala je Klinger.

No, Mišo Papić nikada Schumacherove nije uknjižio, iako je sastavio kupoprodajni ugovor i uzeo novac. Na sve njihove strahove i pitanja zašto ih godinama nije uknjižio Papić je odgovarao da se nemaju čega bojati i da će sve biti u redu. On je preminuo prije dvije godine i sve optužbe su iznervirale Antonija Vedrića, njegovog odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada štete

"Prebacujete svu odgovornost na mrtvu osobu koja se nije u stanju braniti" bunio se Vedrić, no Kuzman Brkljača, koji je svjedočio nakon Miroslave Klinger, rekao je da je na zamolbu Erne Schumacher bio dvadesetak puta kod odvjetnika Miše Papića i pitao ga što je s uknjižbom kuće.

"Lagao je mene, lagao je Schumacherove. Samo je ponavljao da će sve biti u redu. Brkljača, budi bez brige, govorio mi je Papić. Zapravo je godinama lagao", svjedočio je u petak Kuzman Brkljača, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo