Always look on the bright side... /

Nije sve tako crno ni u zemlji izmučenoj covidom, krizom i aferama: Ovo je 10 sretnih priča iz Hrvatske

Image
Foto: RTL

Ovo je naš izbor priča koje barem donekle mijenjaju perspektivu na bolje

15.5.2021.
14:00
RTL
VOYO logo

Oni su većinom mladi, neki čak toliko mladi da jedva da ih se može smatrati tinejdžerima, ali bez obzira na dob, svima je zajedničko da su vizionari, nipošto sanjari, nego oni koji žive svoj san i uspješno plivaju protiv struje.

Oni su stoga sretni ljudi, a ono što rade i ono što jesu, čini ih ljepšom stranom Hrvatske, sretnijim dijelom naše stvarnosti, koje – generalno – nismo dovoljno svjesni.
Zato donosimo podsjetnik na deset takvih priča kolege Matije Mlinarića koje smo objavili na RTL-u u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maturant, najveći proizvođač sjemena kikirikija u Hrvatskoj

Dakle, ne samo što je iz Orahovice, gdje je odlučio uzgajati mahunarku koja nam inače stiže iz egzotičnih dijelova svijeta, ne samo što je u uzgoj kikirikija krenuo sa samo 14 godina, a sad s 18 očekuje urod od 150 kilograma na pola hektara, nego je u tom biznisu i uspješan. Najveći je proizvođač u Hrvatskoj, kikiriki prodaje od Iloka do Dubrovnika, čak ga i izvozi.

"Zapravo je to došlo iznenada. Na internetu sam vidio oglas da se prodaje kikiriki i pomislio zašto ga ne bi probali posaditi kod nas", kazao je krajem listopada za RTL Filip Prša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijele priče podsjetite se ovdje:

Image
priča o uspjehu /

Maturant iz Orahovice najveći proizvođač sjemena za kikiriki u Hrvatskoj: Poštom ga šalje i izvan granica!

Image
priča o uspjehu /

Maturant iz Orahovice najveći proizvođač sjemena za kikiriki u Hrvatskoj: Poštom ga šalje i izvan granica!

Ekološka zadruga i farma na Papuku ubrzo se pretvorila u odličan biznis

Nije riječ samo o povrću, voću, proizvodima biljnog porijekla. Na farmi u šumi u Parku prirode Papuk sretno žive kokoši, guske, svinje… Sretno zato što žive slobodno, uzgaja ih se na otvoreno i, onoliko koliko požive do, hm, određenog trenutka, prožive najbolje kako im priroda pruža. 

Otkako su se tamošnji poljoprivrednici udružili, njihovi ekološki proizvodi proslavili su se kao prvoklasna i uvijek tražena roba.

Sve o tome:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovro ima 15 godina i zaradi do 250 kuna po litri magarećeg mlijeka

Učenik 1. razreda strukovne škole iz Đurđevca gotovo svaki slobodan trenutak provodi sa svojim magarcima. Svaki dan od njih dobije litru, litru i pol mlijeka. Cilj mu je, kaže, jednog dana imati stado od 20 ili 30 magaraca. Prvu magaricu nabavio je prije 5 godina, kad mu je bilo 10.

Nevjerojatnu priču objavili smo ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulje, brašno, proteini, čajevi, kozmetika, sve od čudesne biljke

Riječ je o industrijskoj konoplji, o biljci čije pradrevne dragocjene osobine moderan čovjek tek odnedavno iznova otkriva. 29-godišnjem Zvonimiru sve to jasno je odavno i otkako je od konoplje koju uzgaja na 20 hektara, počeo proizvoditi svih više od 30 proizvoda, samo nebo mu je postalo granica.

Priča o konoplji koja ga je lansirala do priznanja kao trećeg najboljeg mladog poljoprivrednika u Europi:

Dino ima samo 12 godina i gotovo sam vodi farmu s više od 100 životinja

Sve je počelo otkako je za svoj drugi rođendan na dar dobio prasca Juru. Za Dina možete biti sigurni da neće upropastiti svoje djetinjstvo, kamoli život, na buljenje u mobitele ili beskrajne seanse po internetu. Fascinantnu priču o odgovornosti ovog dječaka nećemo niti pokušati opisati sažetkom.

Pogledajte je ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ne voli kolače? A tko onda ne bi volio kolačomat?

Naravno da niti ideja da otvore kolačomat u Varaždinu ne bi imala smisla da nije riječ o odličnim kolačima. Torte od čokolade i voća, mađarice, kremšnite… iskušenje je već i samo nabrajati što se unutra nalazi. Nije prošlo dugo i Varaždinci su tako navalili na svježe kolače iz kolačomata, i po 300 kupaca dnevno, da su ih jedva stizali toliko proizvoditi.

Ovako su napravili ono zbog čega oni nemaju problema s ograničenim radom ugostitelja u koroni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znate li kolika je mogućnost da krava oteli tri zdrava teleta?

Riječ je o fenomenu vjerojatnosti jedan prema 100.000. Mališani na farmi u Vraneševcima kod Slatine bili su oduševljeni i mali telci su u rekordnom roku dobili imena. Samo dan poslije još jedna krava donijela je na svijet blizance.

Cijela priča o telcima, pa i o ulozi psa Mede:

Kako su najmanji Varaždinci zasadili svoj javni voćnjak

Tamo navratiti i ubrati jabuku, krušku nije krađa, jer to je vaše koliko i bilo kojeg drugog građanina. Varaždin nije grad koji je smislio javni voćnjak. Prije njega to su činili Beč, Kopenhagen, metropole u nekim zemljama u kojima civilizacija uspijeva malo bolje nego drugdje.

Kako je Varaždin uskočio u krug gradova u kojima je bolji svijet moguć i koja je uloga pritom bila malih Varaždinaca, pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljke u njihovom stanu vrijede 5000 eura

Neki vole životinje, neki biljke, a njima je hobi s uzgojem i fotografiranjem biljaka prerastao u biznis. Koliko je to ozbiljan biznis? Itekako ozbiljan, posebno ako je biljka rijetka. Ili ako je terarij skoro pa samoodrživ.

Zašto se oni vesele proljeću, pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li znali da Hrvatska ima najboljeg bika na svijetu? Da, to je službena titula

Obitelj Šobak imala je razloga za slavlje kad je njihov jednogodišnji bik Royman proglašen pobjednikom u konkurenciji 242 suparnika. I nije bila riječ o natjecanju s nekim subjektivnim načinom ocjenjivanja. Bila je riječ o genskom testiranju.

Kako su došli do šampiona čije sjeme danas traže po cijelom svijetu:

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo