MINISTRICA PEJČINOVIĆ BURIĆ ZA RTL: / 'Nije bilo šumova u komunikaciji s predsjednicom, možda je samo trebalo malo bolje to iskomunicirati'

'Nema nikakve dileme o tome da je riječ o dobrom dokumentu', kazala je ministrica o Marakeškom sporazmu

16.11.2018.
18:55
VOYO logo

Gošća RTL Danas bila je ministrica vanjskih i europskih poslova te potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić.

O čemu se ukratko radi u Marakeškom sporazumu?

Globalni kompakt nije međunarodni sporazum niti ugovor, ne potpisuje se, nije pravno obvezujući dokument, to je katalog mjera i države imaju suvereno pravo odabrati koje će mjere primijeniti i to sukladno nacionalnom zakonodavstvu i već postojećim međunarodno-pravnim obvezama i aktualnoj situaciji s migracijama. Svaka država i dalje suvereno odlučuje o nacionalnoj politici prema migracijama.

Zašto neke zemlje onda imaju zadršku?

U trenutku kad se kretalo u rješavanje ovog velikog globalnog problema kada su u pitanju regularne migracije, tada su sve države članice njih 193 - 2016. godine bile suglasne da je potreban takav dokument i zadnje dvije godine se diplomatski vrlo intenzivno radilo na izradi ovog dokumenta. Mađarska ima poseban odnos prema migrantima – ima žice na granicama, a u kontekstu europske solidarnosti ne sudjeluje i jasan je njezin stav prema migracijama. Što se tiče ostalih država, teško je reći - nekad su unutarnja pitanja. No velika većina država svijeta ostaje u ovome i ići će u Marakeš. S našeg aspekta ne vidimo nikakve probleme, radili smo vrlo otvoreno tijekom tog procesa, bili su uključeni svi akteri koji su trebali znati, kao i onda i sada nismo imali između nas nikakve dileme o tome da je riječ o dobrom dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je šumova u komunikaciji s Pantovčakom, predsjednica je i poručila da se MVEP mora zbrojati, a vi ste odgovorili na to da ne znate čemu nervoza. Jeste li uspjeli razjasniti nesuglasice s predsjednicom?

Sama predsjednica je bila u New Yorku kada je poduprla izradu ovog dokumenta, kao i tadašnji ministar Miro Kovač. Predsjednica je u ljeto potvrdila kada je dobila poziv od glavnog tajnika UN-a i odlučila je nakon dva mjeseca da ne ide. Nije bilo nikakvih šumova u komunikaciji, možda je samo trebalo malo bolje to iskomunicirati - ne prvo preko medija, nego diplomatskim putem kako to inače radimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo