SPLIĆANKA U ŠOKU / Ni u poštu bez osobne: 'Došla sam platiti račun za pričuvu, morala sam dokazivati da nisam teroristkinja!'

Image
Foto: RTL / Pixsell

Jedna građanka doživjela je prije nekoliko dana svojevrstan šok u poslovnici Hrvatske pošte

20.1.2020.
22:13
RTL / Pixsell
VOYO logo

Ako imate naviku plaćanja mjesečnih režija u poslovnicama Hrvatske pošte, sljedeći put nemojte zaboraviti uz račune ponijeti i osobnu iskaznicu.

''Sve je bilo u redu dok radnica na poštanskom šalteru nije došla do računa za stambenu pričuvu. Tada je rekla da mi to neće moći naplatiti ako me ne legitimira. Pitala sam je zašto, a onda je odgovorila da su dobili takav naputak od Uprave i da su ga dužni provoditi, da se radi o nekakvim novim pravilima za sprječavanje pranja novca i borbu protiv terorizma!? Kakve veze s tim uopće ima moj račun za pričuvu u iznosu od oko 200 kuna koje idu na zajednički račun naše stambene zgrade u Jeretovoj ulici?!'', požalila se jedna građanka Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je, naime, prije nekoliko dana u jednom od HP-ovih splitskih ureda plaćala redovne mjesečne režijske troškove pa ostala nemalo iznenađena kad je djelatnica od nje zatražila osobnu iskaznicu koju je potom i kopirala.

''Djelatnica je, međutim, samo slijegala ramenima i govorila da mogu ili pristati na nova pravila ili platiti račun negdje drugdje. Normalno, žena je postupala prema naputku kojeg je dobila ... Nakon mene, na redu je bila gospođa od nekih 80-ak godina koja je, također, došla u Poštu platiti režije. I ona je morala dati osobnu kako bi dokazala da nema veze s terorizmom. Svašta!'', zaključila je građanka.

Iz državne tvrtke su objasnili da moraju provoditi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma  jer “u ime i za račun Hrvatske poštanske banke obavljaju platni promet”: ''Zakon propisuje provođenje mjera na način da se za pojedine uplate, ovisno o broju računa, pojedinačnom iznosu uplate i opisu plaćanja provode mjere sprječavanja pranja novca. Ovisno o podacima s naloga obavlja se identifikacija uplatitelja. Ako uplata podliježe provođenju mjera sprječavanja pranja novca, radnik poštanskog ureda obvezan je zatražiti identifikacijski dokument uplatitelja i podatak o OIB-u''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Temeljem podataka korisnik ispunjava propisanu dokumentaciju: Upitnik za gotovinske transakcije te Upitnik za politički izložene osobe ako se korisnik izjasnio da je politički izložena osoba (članak 46. Zakona). Uz upitnike se prilaže i preslik identifikacijskog dokumenta. Sva prikupljena dokumentacija čuva se sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a jednom prikupljeni podatci o uplatitelju se neće više izuzimati osim ako dođe do promjene podataka na identifikacijskom dokumentu'', odgovorili su iz Hrvatske pošte.

Objasnili su i da ''provjere provode za račune tijela javne vlasti, i to za uplate veće od 105.000 kuna. Za ostale uplate u korist računa poslovnih subjekata provode se mjere za iznose veće ili jednake 1000 eura kunske protuvrijednosti. Kad su u pitanju uplate u korist računa fizičkih osoba, mjere se provode za sve iznose''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Među takve račune spada i račun za pričuvu te se za isto provode mjere provjere. Budući da takvu vrstu računa koriste i fizičke osobe i stambene zgrade (na ime fizičke osobe) banka je naknadno dala naputak kako se za uplate pričuve ne provode mjere SPNFT-a za svaku uplatu već samo za uplate veće od 1000 eura u kunskoj protuvrijednosti'', dodali su iz Pošte.

Na pitanje koji se to opisi plaćanja smatraju spornima da se platitelje takvih računa mora legitimirati, iz Hrvatske pošte su odgovorili: ''Ako je na nalogu u opisu plaćanja navedeno, primjerice, “pozajmica”, “donacija” i slično, provode se mjere sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma za svaku takvu uplatu bez obzira na iznos uplate. Međutim, prema nalogu banke za pojedine uplate donacija u korist humanitarnih organizacija i zaklada, u iznosu do 1000 eura u kunskoj protuvrijednosti obavlja se identifikacija uplatitelja, ali bez kopiranja dokumenta i popunjavanja Upitnika za gotovinske transakcije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo