ŽIVOT U STRAHU / Ni u 2023. ne smiju se primiti za ruke, a da ne riskiraju uvrede ili nešto puno gore: 'Svaki dan netko poziva na vaše ubojstvo'

18.5.2023.
20:25
VOYO logo

Čak 84 posto LGBT osoba izbjegava držanje za ruke, 64 posto uopće ne ide na neke lokacije zbog straha, njih 38 posto doživjelo je zlostavljanje zbog svoje seksualne orijentacije, a 13 posto bilo je žrtva homofobnog napada.

" S time da su to europski brojevi, kod nas je gore. Kad ste dijete manjinske skupine i kad čitate da postoje napadi, pogotovo kad vidimo da su u zadnje vrijeme opet pojavili napadi na Povorke ponosa, da ima napada na ulici, onda ste stalno u strahu", rekao je za RTL Direkt Daniel Martinović koordinator Udruge Dugine obitelji, prenosi Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledaju se zakoni, a situacija je još gora

Ističe i kako stvari 'na papiru' izgledaju puno ljepše, pa čak niti međunarodne organizacije koje se bave borbom protiv diskriminacije gay osoba nisu svjesne problema u Hrvatskoj pa tako Rainbow Europe kaže da je najgore biti gay u Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, a kad se gleda Hrvatska, kaže da je 50 posto LGBT prava je otprilike ostvareno.

"Ona gleda kako je to u zakonu i na papiru, imamo li zakon o suzbijanju diskriminacije, zakoji koji regulira život LGBT osobe. I tu smo u sredini - imamo neka prava, druga ne. Za jedno smo se mjesto i pomaknuli u odnosu na prošlu godinu jer imamo pravo pristupiti evaluaciji za posvojetitelje i udomitelje, ali to ne znači da ćete posvojiti i udomiti.", kaće Martinović i nadovezuje sa konkretnim primjerom udomljavanja i posvajanja djece.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Udomiteljstvo se uspjelo riješiti kroz parnice. Za posvajanje je procedura puno duža nego bi trebalo. Vidimo i imamo osjećaj da će ljudi biti odbijeni jer ćemo se za svaki korak morali se tužiti s državom da bi naši sudovi potvrdili da ne bi trebalo biti diskriminacije.

Komentirajući 11 prijedloga oporbe za unaprijeđivanje gay prava ističe da je "lako tako nešto predložiti iz oporbe" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
za jednakost /

Kekin: 'Možemo za LGBTIQ osobe traži pravo na udomljavanje, posvajanje i na potpomognutu oplodnju'

Image
za jednakost /

Kekin: 'Možemo za LGBTIQ osobe traži pravo na udomljavanje, posvajanje i na potpomognutu oplodnju'

"Ne bih rekao da je ovaj prijedlog konzervativan, ali ima prostora za promjenama. Postoji lista zemalja na kojoj su Malta i Norveška pri vrhu. Ovo nas ne usmjerava njima nego Njemačkoj koja ima srednju razinu.", ističe.

Svaki dan netko poziva na vaše ubojstvo

Koliko je diskriminacija duboka pokazuje i da u 2023. i dalje postoje slučajevi kada se homoseksualnost tretira kao bolest. " Nažalost je, imali smo prije nekoliko godina gdje je djevojka iz Rijeke bila institucionalizirana i roditelji su je poslali na liječenje zato što je gay. Čujemo za slučajeve gdje postoje osobe koje bi trebale biti stručne i sugeriraju roditeljima da se netko može izliječiti tko je gay ili trans. To je i dalje pokazatelj konzervativnog društva i tradicionalnih vrijednosti.", opisuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na svakodnevne prijetnje, većina gay populacije nažalost je toliko navikla da se na njih prestaje i obazirati.

" Danas smo imali najavu treće slikovnice. Zadnjih dva ili tri tjedna najave na društvenim mrežama svaki dan bio je homofobni komentar gdje se pozivalo na nasilje i da će nam doći u ured i pretući nas, da nas treba zapaliti. Štoviše, zapalili su dva puta u maškarama u Kaštelima, u Imotskom su palili kipove... Najtužnije je što se naviknete na to, otupite na komentare koji su toliki učestali da se ne obazirete. Na društvenim mrežama svaki dan netko poziva na vaše ubojstvo.", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo