'Ni ova vlast nema namjeru hvatati lopove'

"U Hrvatskoj se pojavio sloj novopečenih bogataša koji se zadržavaju na cesti, a ne na radnom mjestu jer ga nemaju.

14.3.2012.
18:37
VOYO logo

Lesarovi Laburisti u Saboru su predstavili svoje izmjene Općeg poreznog zakona te dopune Zakona o poreznoj upravi. Prema njihovu prijedlogu, porezno tijelo bilo bi dužno utvrđivati promjenu vrijednosti imovine poreznog obveznika. Također, predlažu da se vlasniku imovine stečene prihodima na koje nije plaćen porez, ili je djelomično plaćen, privremeno oduzme pravo otuđivanja i opterećivanja takve imovine do okončanja postupka. U slučajevima kada se utvrdi kršenje poreznih propisa, porezno tijelo bilo bi dužno DORH-u podnijeti zahtjev za pokretanjem kaznenog postupka.

Novopečeni bogataši

Prema riječima Nikole Vuljanića, na taj bi se način brzo i učinkovito rješavale situacije u kojima je građanin stekao veliku imovinu, iako godinama državi nije plaćao porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj se pojavio sloj novopečenih bogataša koji se zadržavaju na cesti, a ne na radnom mjestu jer ga nemaju. Ismijavaju se s poreznim i zakonodavnim sustavom ove zemlje i sa zemljom u cjelini", poručio je Vuljanić.

Nakon što je zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao da Vlada ne prihvaća prijedloge Laburista jer su već predviđeni aktualnim Zakonom o porezu na dohodak te Općim poreznim zakonom, ali da je problem u njihovoj provedbi, reagirao je Branko Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukušić smatra da je takva ocjena potvrđuje da ni nova vlast nema namjeru hvatati lopove.

"Ova vlast je odlučila da sve zadrži kako je, a kako je to svi znamo i sami", rekao je Vukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar financija Ivan Šuker u ime HDZ-a branio je Poreznu upravu od kritika. Rekao je da u toj instituciji rade na "tisuće poštenih i korektnih ljudi", a da bi se problem s neplaćanjem poreza mogao riješiti primjenom OIB-a.

Prijedloge Laburista podržao je samo HDSSB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo