NI KORONA NE MOŽE ZAUSTAVITI BIZARNA BANDIĆEVA UHLJEBLJIVANJA: / Novo pojačanje posrnulom ZET-u stiglo direktno iz - kazališta

Image
Foto: YouTube screenshot

Gradski gubitaš ZET ovih je dana zaposlio još jednu osobu bez natječaja na radno mjesto u stručnim službama

7.5.2020.
11:04
YouTube screenshot
VOYO logo

Nakon što je Vlada objavila mjere za suzbijanje krize, 7. travnja 2020. i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, oglasio se dramatičnom objavom o "privremenoj obustavi izvršenja Proračuna Grada Zagreba za 2020." Između ostalog, naglašeno je da se "zabranjuje zapošljavanje i prijam službenika i namještenika i na određeno i na neodređeno vrijeme, kao i sklapanje ugovora o djelu", osim u "iznimnim slučajevima". Mjera je stupila na snagu 9. travnja i traje 45 dana.

Bili su to dani kada je Zagreb bio posebno uzdrman, ne samo zbog koronavirusa nego i zbog potresa. Milan Bandić je osobno preuzeo komandiranje gradskim stožerom, iz dana u dan je održavao dramatične presice u kojima je galamio da "nema više novca", da je vrijeme za stezanje remena… Gradske službe su tih dana bile posebno na piku i zbog potresa, bilo je nemoguća misija dobiti ikoga na telefon, ulice su bile prepune i smeća i cigle i crijepova i zdrobljenih automobila, a građanima su za prijevoz ostali samo taksi i specijalne prijevozničke linije autobusa ZET-a. Vozači ZET-a su upozoravali da nemaju adekvatnu zaštitnu opremu, a i snimke dezinficiranja vozila nisu ulijevale povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, uz taj teatar na presicama, u pozadini se neometano događalo još jedno zapošljavanje, i to glumice – ali na posve neočekivanom mjestu, u ZET-u. Početkom travnja, prema svemu sudeći upravo nekoliko dana prije službenog početka "zabrane" ubacilo se još jedno bizarno zapošljavanje u ionako nakrcan sustav kojekakvih službi u ZET-u: posao u odjelu marketinga i promocije dobila je glumica Helena Kovačić.

Image
Foto: Pixsell

Novo Bandićevo kadrovsko iznenađenje u ZET-u je mlada glumica zaposlena u marketingu

Gubici, ćelave gume autobusa, a menadžment buja...

O problemima ZET-a, gradske tvrtke koja je opterećena enormnim gubicima, pisali smo već mnogo puta. Izvještavali smo o stanju voznog parka, autobusima koji se raspadaju, ćelavim gumama, prljavim tramvajima, ali i o nedostatku vozača, njihovoj borbi za elementarne uvjete rada, npr. za zahode na okretištima. Ili o tome kako je Milan Bandić zadao da se kupi kolekcija golf autića za prijevoz turista, a "projekt" se pokazao potpunim promašajem. Istovremeno, uprava ZET-a, menadžment, stručne službe, savjetnici i referenti – nezaustavljivo bujaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[FOTO] ALARMANTNO STANJE U AUTOBUSIMA ZETA-A: /

Radnici bez zaštite brišu krpicom, nemaju maske, neki ni rukavice, pogledajte fotografije

Image
[FOTO] ALARMANTNO STANJE U AUTOBUSIMA ZETA-A: /

Radnici bez zaštite brišu krpicom, nemaju maske, neki ni rukavice, pogledajte fotografije

ZET je već tradicionalno utočište za zapošljavanje po stranačkoj, rodbinskoj ili prijateljskoj liniji Milana Bandića i osoba iz njegova bliskog kruga. Net.hr je nedavno pisao o zapošljavanju sestre moćne Bandićeve pročelnice na direktorsku poziciju. Pisali smo prvi i o zapošljavanju brata legendarne Bandićeve žetončice, Marije Puh, saborske zastupnice koja je iz redova HNS-a prebjegla u Bandićev klub. Otkrili smo i neobičnog predizbornog donatora stranke Milana Bandića: dečko se učlanio u stranku, dobio posao kontrolora u ZET-u, a potom donirao iznos u visini nekoliko svojih plaća.

Ukratko, svega je tu bilo. Nema što ZET ne može zaposliti. Unatoč tome što je već postalo gotovo normalno da razoreni gradski prijevoznik zapošljava neobične kadrove, ovaj je slučaj ipak uspio mnoge iznenaditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solidna glumačka karijera nove zaposlenice ZET-a

Gospođa Helena Kovačić, rođena u Splitu, diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti u klasi Bobe Jelčića, glumila je u nekoliko domaćih filmova (Zora dubrovačka, Cimer fraj itd.), nekoliko godina je radila u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, igrala u klasičnim komadima kao što su Braća Karamazovi, ali i u mnogim drugim predstavama. Zabilježeno je da je 2011. godine bila nominirana za nagradu Hrvatskog dramskog glumišta s ulogom u predstavi "Kako je Tonkica kupovala kruh" Dražena Ferenčine. Glumila je i u sapunicama: imala je epizodnu ulogu u seriji "Zauvijek susjedi".

Nije moguće naći nikakvog traga o eventualnoj prekvalifikaciji gospođe Helene Kovačić u marketinšku stručnjakinju, a neslužbeno saznajemo da je zaposlena u odjelu za promociju i marketing. S obzirom na visoku stručnu spremu koja joj je priznata, pretpostavlja se da nije zaposlena na plaću manju od 10 tisuća neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranicama ZET-a također nije bilo moguće naći eventualni oglas za zapošljavanje na poslovima na kojima bi mogla biti priznata i diploma Akademije dramske umjetnosti. No, na naš upit iz ZET-a odgovaraju da "Zagrebački električni tramvaj d.o.o. nije u zakonskoj obvezi raspisivanja javnih natječaja za zapošljavanje."

Image

Helena Kovačić pokušat će pomoći ZET-ovo marketinškom odjelu

ZET: Hitna potreba za samostalnom referenticom

"U slučaju potrebe zapošljavanja ZET može razmotriti pristigle otvorene ponude ili objaviti javni poziv za iskazivanje interesa za zapošljavanje. Helena Kovačić zaposlena je u Zagrebačkom električnom tramvaju d.o.o. na temelju otvorene ponude, na radno mjesto visoke stručne spreme "Samostalni referent II" s Ugovorom o radu na određeno vrijeme, sukladno stručnoj spremi koju posjeduje, a koja se dokazuje temeljem pripadajuće dokumentacije, u skladu sa svim utvrđenim procedurama zapošljavanja. Sukladno važećim aktima poslodavca definirana joj je plaća za radno mjesto visoke stručne spreme", stoji u odgovoru iz ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbili su nam dati točan datum zapošljavanja, jer bi tako postalo evidentno da su gospođu Helenu Kovačić zaposlili pod hitno, u uvjetima koronakrize, dan-dva prije službene objave o zabrani zapošljavanja. Zapanjujuće je, dakako, da je ZET usred krize i netom poslije potresa zaključio da im hitno treba "stručni referent II" i to upravo osoba sa završenom Akademijom dramske umjetnosti.

I sami zaposlenici ZET-a ne mogu dokučiti pozadinu iznenadnog zapošljavanja glumice sa solidnom glumačkom karijerom. Tvrdi se da je kombinacija išla preko Gradske uprave, a s obzirom na to da je zaposlena usred koronakrize, da joj je krenuo radni staž u vrijeme dok je dio zaposlenika radio od kuće, a da se tek ovih dana i formalno pojavila u uredu – zaključuje se da je odluka o zapošljavanju glumice Helene Kovačić donesena vrlo visoko u gradskoj vlasti, vrlo izgledno, u uredu gradonačelnika Milana Bandića. Svi naši sugovornici su rezolutni: nema šanse da je predsjednica Uprave, Ljuba Žgela Romčević, sama od sebe odlučila zaposliti osobu čije je kvalifikacije teško povezati s potrebama ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo