NEZAPAMĆENO - VLADA IMA VELIKU PODRŠKU HRVATA: / Podupiru i rezanje plaća u javnom sektoru, ali jednoj ideji se jako protive

Image
Foto: RTL/Screenshot

Što hrvatski građani misle o Vladinim mjerama za gospodarstvo, što očekuju i podupiru li rezove u javnom sektoru?

4.4.2020.
19:47
RTL/Screenshot
VOYO logo

RTL u suradnji s agencijom Promocija plus donosi odgovore na pitanja kako hrvatski građani ocjenjuju Vladine mjere za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, što još očekuju od Vlade i daju li joj potporu za rezove u javnom sektoru. Dva vala Vladinih mjera su različito prihvaćena u javnosti, a pokazuju to i rezultati istraživanja.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Veliko je prihvaćanje zabilježio prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca i djela ekonomskih analitičara da Vlada posebnim zakonom za vrijeme trajanja krize ukine ili značajnije smanji parafiskalne namete poput članarina, naknada, koncesija. Neki, poput HGK-a, već su privremeno ukinuli tu obvezu, a da tako bude s ostalima nametima smatra više od tri četvrtine ispitanika - 76,1 posto. Za tu opciju nije 20,3 posto ispitanika. Među protivnicima je najviše onih koji su zaposleni u javnom sektoru, no i među njima je gotovo 70 posto onih koji to priželjkuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZGLEDA DA COVID-19 UZROKUJE I NEKE NETIPIČNE SIMPTOME: /

Evo što zasad znamo; Postoji i besplatan online upitnik

Image
IZGLEDA DA COVID-19 UZROKUJE I NEKE NETIPIČNE SIMPTOME: /

Evo što zasad znamo; Postoji i besplatan online upitnik

Većina za rezove u javnom sektoru

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Za rezove u javnom sektoru, uz izuzetak onih koji su sada na prvoj crti obrane od koronavirusa, Vlada ima značajnu potporu javnosti. Smanjivanje plaća u javnom sektoru, bez zadiranja u primanja zdravstvu, policiji, vatrogascima i vojsci, uglavnom ili potpuno podržava 70 posto ispitanika. Uglavnom i nikako tome se protivi nešto više od četvrtine ispitanika.

Pri tome je među biračima gotovo svih stranaka više onih koji podržavaju takve rezove, premijerovim rječnikom solidarnost realnog i javnog sektora, a jedino među biračima stranke Milana Bandića i Hrvatskih suverenista je više onih koji se ovoj opciji protive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Podrška smanjenju plaća u dijelu javnog sektora očekivano je najveća u privatnom sektoru; gotovo 80 posto, slijede slobodne profesije i samozaposleni. Za tu je opciju više od 70 posto umirovljenika i 66,5 posto nezaposlenih. Manja je potpora među kućanicama, a unutar samog javnog sektora više od 60 posto podržava vlastito smanjivanje plaća. Najmanja potpora rezovima plaća u javnom sektoru vidljiva je među učenicima i studentima.

Većina ne podržava izmjenu Zakona o radu

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Na kraju, što ispitanici misle o promjeni djela odredbi Zakona o radu čime bi se omogućilo smanjenje materijalnih prava radnika u pogođenim tvrtkama dok traje kriza. Za tu je opciju potpuno ili uglavnom tek trećina ispitanika dok je uglavnom ili nikako ne podržava gotovo 60 posto ispitanika. Upravo zaposleni u privatnom sektoru najveći su protivnici promjena Zakona o radu u ovim kriznim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. ožujka do 3. travnja CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo