KAOS NAKON UDARA OLUJE / Snažno nevrijeme u Istri rušilo stabla, poplavilo stanove, oštetilo aute, a zbog nafte u opasnosti i nacionalni park

Oštećen je i trajekt za prijevoz motornih vozila.

27.3.2023.
19:54
VOYO logo

Istra je bila na udaru snažnog nevremena. Cijeli dan traje akcija čišćenja Rovinja i Poreča. Od sječe stabala koja su oštetila automobile do ispumpavanja vode iz stanova i ugostiteljskih objekata. Srećom, ozlijeđenih nije bilo. Potopljene su i brodice, a havarija i pred Brijunima, izvještava RTL, prenosi Danas.hr

Glas Istre ističe kako je olujno nevrijeme koje se u noći s nedjelje na ponedjeljak spustilo potopilo i brod Brijunku,  a oštećen je i trajekt za prijevoz motornih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lučka kapetanija Pula izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o tijeku očevida o uzrocima nesreće putničkog broda, koji je teško oštećen i djelomično potonuo na vezu, na otoku Veli Brijun.

Image
TOTALNI KAOS /

Nevrijeme zahvatilo Rovinj: Vatrogasci imali 21 intervenciju, poplavile ceste, stabla se rušila na aute...

Image
TOTALNI KAOS /

Nevrijeme zahvatilo Rovinj: Vatrogasci imali 21 intervenciju, poplavile ceste, stabla se rušila na aute...

U brodici još tisuću litara goriva

Očevidom na poziciji pomorske nesreće utvrđena je znatna materijalna šteta na putničkom brodu ”Brijunka”, duljine 17 metara u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, koji je tijekom boravka na vezu pretrpio kritična oštećenja pramca i lijeve strane trupa, uslijed djelovanja jakog vjetra i valova te je zbog naplavljivanja djelomično potonuo cijelom dužinom do razine palube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelomično potopljeni putnički brod privezan je uz lijevi bok iza motornog broda Supin, također u vlasništvu NP Brijuni, a na kojemu je u krmenome dijelu također utvrđeno manje oštećenje, nastalo od udara broda „Brijunka“.

U spremnicima pogonskog goriva putničkog broda „Brijunka“ preostalo je oko tisuću litara plavog dizela, stoga je brod preventivno opasan plutajućim, samo-upijajućim branama. Nakon toga u dogovoru sa zapovjedništvom Javne vatrogasne postrojbe Pula, postavljena je i plivajuća zaštitna brana, dok će se na lokaciji nalaziti skimer, kao i ostala oprema za sprečavanje onečišćenja. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a plutajući dijelovi broda i brodske opreme izvađeni su na obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo