Nevjerojatno, što se sve sucima nudi kao mito!

Iako nam je pri pomisli na mito i korupciju prva asocijacija novac, oni koji se time bave imaju i drugačije zamisli. Naravno, koriste se i novcem, ali podmićuju ponekad i sasvim neobičnim stvarima.

14.8.2010.
18:36
VOYO logo

Nevjerojatno je čime su sve u Hrvatskoj proteklih godina podmićivani suci i sudski službenici ili čime su ih sve pokušali podmititi.

Jedan od najpoznatijih slučajeva podmićivanja, piše Jutarnji list, je onaj bivšeg županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge i odvjetnika iz Zagreba Mirka Batarela. Njihove "poslove" istraživao je i USKOK u kojem su tvrdili kako je Canjuga obavještavao Baterela o postupcima i odlukama DORH-a u određenim predmetima da bi ih ovaj koristio u obrani klijenata. Batarelo je navodno Canjugi zauzvrat poklonio ulaznice za salamijadu u Samoboru, častio ga ručkovima i večerama te mu pokušavao srediti popust pri kupnji automobila. No, Županijski sud je odbacio istražni zahtjev DORH-a o pokretanju istrage, uz objašnjenje kako su nezakonito prisluškivani. Nedugo nakon toga Canjuga je premiješten u Zlatar, a potom i smijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri godine nepravomoćno je zbog davanja mita osuđen posrnuli tajkun Josip Gucić. Bio je optužen da je zajedno sa svojim partnerom sudskim vještacima dao 25.000 eura kako bi im napravili nalaze, koji će ih osloboditi kaznene odgovornosti zbog malverzacija u tekstilom poduzeću NIK.

Najbizarniji slučaj podmićivanja sudskih dužnosnika je slučaj iz Pazina u kojem je krivotvoritelj isprava od tužiteljice tražio da ne postupi po prijavi policije, a da će joj zauzvrat pokloniti madrac po mjeri za njezin krevet i jastuk, u vrijednosti većoj od dvije tisuće eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznat je i slučaj općinskog suca iz Dubrovnika koji je sam prijavio stranku koja ga je pokušala podmititi sa 100 eura kako bi u izvanparničnom postupku oko uređenja međe presudio u njegovu korist, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo