ONI TO STVARNO TRAŽE / Urnebesni natječaj Hrvatske pošte: 'Pokrijte nam štetu na vozilima ako smo vozili pijani, drogirani ili nemamo vozačku'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U natječaju piše da oni zahtijevaju pokrivanje troškova štete čak i ako vozilom upravlja osoba koja uopće nije u radnom odnosu u Hrvatskoj pošti

16.5.2017.
9:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prije mjesec dana Uprava Hrvatske pošte raspisala je 85 milijuna kuna vrijedan natječaj za nova vozila, nevjerojatno ali istinito odlučili su svoja nova vozila osigurati od svake vrste nezgoda. Ali stvarno svake.

Tako na poštarskim automobilma, ispune li se svi uvjeti natječaja, trebale bi biti pokrivene štete nastale u slučaju da djelatnici voze pod utjecajem alkohola, unište auto drogirani, udese ga u vremenu kad im je bila oduzeta vozačka dozvola, pa čak i onda kad im je bila izrečena zaštitna mjera upravljanja vozilom, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je otkrila natječajna dokumentacija u kojoj piše da zahtijevaju pokrivanje troškova štete u slučaju alkoholiziranosti i narkotiziranosti vozača, a zatim i kad se vozač nakon prometne nezgode odbije podvrgnuti alkotestiranju.

Osim toga eventualna šteta na vozilu mora biti pokrivena i kad je vozilom upravljala osoba koja uopće nema vozačku dozvolu, a šteta bi se trebala pokriti i ako je “korisnik leasinga omogućio da vozilom upravlja osoba koja uopće nije u radnom odnosu u Hrvatskoj pošti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, osiguravatelj bi osiguraniku štetu morao nadoknaditi čak i u slučajevima u kojima je korisnik leasinga štetu na autu napravio uslijed pronevjere, prijevare ili utaje novca, a dodatno se zahtijeva i da osiguranje, u slučaju kaznenog postupka protiv vozača zbog izazivanja prometne nesreće, nadoknađuje troškove njegove obrane, i to u iznosu 35 tisuća kuna po jednome štetnom događaju.

“U deset godina koliko radim u ovom poslu, nikad nisam vidio ovakve zahtjeve osiguranja službenih vozila”, otkrio je Jutarnjem listu jedan sugovornik iz veće zagrebačke auto-kuće, dodavši kako ovako zahtjevne i potpuno nepotrebne specifikacije osiguranja ponudu poskupljuju najmanje za četiri tisuće kuna po vozilu i po godini leasinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga bi prema procjenama nabava 240 novih osobnih i dostavnih automobila na period od pet godina bila skuplja za minimalno pet milijuna kuna.

Iz HP-a tvrde da ovo nije prva nabavka automobila prilikom koje se od ponuditelja tražio tako širok raspon uvjeta osiguranja niti su ti uvjeti zahtijevani zbog prijašnjih iskustava s HP-ovim vozačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve navedeno je u svrhu maksimalne zaštite vozila kao imovine. Ekscesa poput vožnje u stanjima za koja pitate nismo imali. Ovo je preventivno propisano. Dapače, mi imamo propisanu nultu stopu tolerancije na alkohol. U slučaju da netko otuđi vozilo ili nepravilno rukuje s njim i dođe do oštećenja, predviđeno je da kasko polica pokrije trošak štete”, odgovorili su Jutarnje listu iz Hrvatske Pošte.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo