nema do papira / Neuspješna digitalizacija: za tablete dali 150.000 kn, a sabornica je i dalje zatrpana papirima

Image
Foto: Screenshot (Twitter)

Sredinom studenog prošle godine, Sabor je nabavio 151 tablet od tvrtke King ICT. Vrijednost nabave bila je 149.016,24 kuna.

21.6.2017.
11:51
Screenshot (Twitter)
VOYO logo
Image

Sabornica zatrpana papirima najbolje pokazuje koliko je digitalizacija bila uspješna

Image

Sabornica zatrpana papirima najbolje pokazuje koliko je digitalizacija bila uspješna

Mjesec i pol dana nakon što je sada već bivši predsjednik Sabora Božo Petrov objavio da su tableti za zastupnike nabavljeni i spremni za upotrebu, slika iz sabornice zatrpane papirima najbolje je pokazala koliko je digitalizacija bila uspješna.

Tada smo, negdje u travnju, i objavili fotogaleriju koja je živi dokaz da su saborske klupe i dalje zatrpane papirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjeseca kasnije - ista priča.

Ovaj put je SDP-ov Bojan Glavašević na Twitteru objavio fotografije nereda u sabornici koji je nastao zbog natrpavanja papira vezanih za dnevni red i ostale dužnosti zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bar imamo neko ekonomično, za okoliš prijateljsko tehnološko rješenje za taj problem. Tablete, recimo", komentirao je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je još 8. ožujka kako zastupnici već od tog datuma mogu preuzeti svoje tablete koji će se za sada moći koristiti samo unutar Sabora. Sredinom studenog prošle godine, Sabor je nabavio 151 tablet od tvrtke King ICT. Vrijednost nabave bila je 149.016,24 kuna.

"Namjera mi je učiniti rad Hrvatskog sabora efikasnijim i bržim što se tiče protoka informacija i smanjiti administraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte:

Hrvatski sabor i državna uprava moraju ići u korak s novim tehnologijama i koristiti tehnološka pomagala koja će omogućiti kvalitetniji rad", izjavio je tada Petrov novinarima u Saboru. Radi se, pojasnio je, o potpuno domaćem proizvodu i domaćim tvrtkama pa vjeruje kako se time podupire otvaranje novog puta u razvoju digitalnog društva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želja nam je da se prijenosni alati kao što je tablet koriste za rad. To nije dječja igra ili za zabavu negdje u kući, ovo treba služiti za rad i zbog toga smo limitirali mogućnost korištenja, odnosno spajanja na internet izvan Hrvatskog sabora, a oni tablet mogu koristiti i raditi na njemu nakon što downloadiraju sve potrebne dokumente bilo gdje", dodao je.

Na pitanje hoće li svi zastupnici znati koristiti tablete Petrov je tada odgovorio kako vjeruje da su svi upoznati na koji način funkcioniraju tableti pa tu neće biti potrebna prevelika edukacija. "Naravno da Sabor ima svoju informatičku službu i vrlo rado ćemo izići u susret svima na bilo koji način", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je pojasnio i koliko se uštedilo kupovinom tableta. "Za software i same uređaje ukupno smo potrošili ispod 200.000 kuna. Prošle je godine samo na prijenosna računala potrošeno više od toga, a za ovu godinu je planirano i više. Uštedili smo do sada bar 400.000 kuna, uštedit ćemo i na kopiranjima dokumenata, a najbitnije je da ćemo ubrzati rad saborskih zastupnika i njihove pripreme", rekao je.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo