NETKO MORA ODGOVARATI: / 'Civilna zaštita i Crveni križ nisu spremni za potres na Baniji. Vrlo niska operativnost i logistička spremnost'

Image
Foto: Profimedia

Procjena rizika nije donesena jer je župan htio unaprijediti sustav, nego se donosi po sili zakona svake četiri godine, a usprkos upozorenjima, nisu osigurane nikakve promjene

10.1.2021.
14:38
Profimedia
VOYO logo

"Jaka oštećenja na 4531 objektu, totalno uništenje i rušenje 792 objekta, 1266 plitko zatrpanih osoba pod ruševinama, 193 duboko zatrpane osobe, posljedice na život i zdravlje ljudi - katastrofalne. Prekid opskrbe strujom, vodom i plinom, nedostatak hrane, pojava eksplozija i požara, oboljenja od psihoze, depresije i panike. Osposobljenost ljudstva Civilne zaštite da se nose s takvom krizom - vrlo niska, operativnost - vrlo niska, logistička spremnost - vrlo niska. Crveni križ, isto tako, operativnost - vrlo niska, logistička spremnost - vrlo niska“, među ostalim se navodi ne u izvještaju o razornom potresu koji je pogodio petrinjsko područje, nego analiza prijetnji od prirodnih nepogoda iz dokumenta koji je napisan još 2019.

Čitav dokument možete pronaći ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjena spremnosti snaga na terenu

"Procjena rizika od velikih nesreća za područje Sisačko-moslavačke županije", među ostalim pokazuje kako bi SMŽ prošla u slučaju potresa, a opisani scenarij se odnosi na onaj između VII. i VIII. stupnja MCS ljestvice.

Dokument nije, kako ističe Jutarnji, nije posljedica nekog nadnaravnog predosjećaja pa čak niti želje župana Ive Žinića da se Županija pripremi za eventualne katastrofe, nego se donosi po sili zakona na razini županije donosi svake četiri godine, prema članku 17. Zakona o sustavu civilne zaštite, a osim procjene rizika od potresa, bavi se i mogućim poplavama, epidemijama, industrijskim nesrećama i ekstremnim temperaturama. Uglavnom, što se potresa tiče, osim procjene rizika, zakon nalaže da se procijeni spremnost snaga na terenu, naprave plan djelovanja civilne službe i plan vježbi i priprema za ljudstvo, ali i osiguraju financijska sredstva za njihove aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun prepolovljen i potrošen na maske

No iako dokument jasno upozorava na niz problema u sustavu i nedovoljnoj opremljenosti Civilne zaštite, nije se krenulo u restrukturanje.

Prema polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2020., može se vidjeti da je od planiranih 45.000 kuna, Civilna zaštita županije iz proračuna dobila ravno 21.423 kune. I ta sredstva nisu utrošena u nabavku opreme nego su iskorištena za maske, zaštitne rukavice i dezinfekcijska sredstva, kako se vidi iz dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se našlo novca i volje čak niti za vježbe, iako dokument jasno navodi: "Pripadnici postrojbe civilne zaštite nisu prošli kroz propisani program osposobljavanja, nisu opremljeni niti osobnom niti skupnom opremom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo