lopovi su se udomaćili / Nestaju janjci u zadarskom zaleđu, ali nisu krivci vukovi: 'Kradljivci kao da me prate'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

12 domaćih životinja je netragom nestalo

7.10.2018.
8:00
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nestaju janjci u zadarskom zaleđu, ali nisu krivci vukovi već kradljivci. Prema službenim podacima, 12 domaćih životinja je netragom nestalo.

Barem, jer mještani neke krađe ni ne prijavljuju policiji. Istodobno, ako i čuju lopove, ne izlaze od straha jer sela su sve pustija, a stanovništvo sve starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak pred staju Slobodana je neugodno iznenadio. Živi u Zadru, a na naslijeđenom imanju ima malo stado ovaca. Noćni "posjetitelji" ukrali su mu dva janjca.

"Ja dođem ovako preko dana, a koji put dođem i navečer, izjutra, a oni kao da me prate, točno znaju moje kretanje", kaže Slobodan Kosović iz Zemunika Donjeg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi susjedi prilično su udaljeni, pa su lopovi, prema tragovima guma, očito došli malim traktorom bez straha da će biti viđeni. Moguće je da su iz istog ili susjednog sela.

"Nije prvi put nažalost, već su mi ukradena dva kotla za rakiju, ukradena mi je kariola, produžni kabel, onda sam ima šećera za vinograd, i to mi je ukradeno, ono za grožđe i sad ovo, nije prvi put da ovce fale", žali se Slobodan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslije rata opustjelim zaseocima lopovi su se udomaćili. Slobodanova teta živi u susjednom mjestu. I tamo je slično, a dosta toga se i ne prijavljuje policiji.

"Isto se čuje da se uvijek nešto odnese nekome. I provale u kuću, odnesu špaker, bojler, odnesu bilo što. Dešava se to, dešava", rekla je Milica Prostran iz Smokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek treba biti na oprezu. Zato je Stana stalno blizu svoga stada, ali njoj to, kaže, ne pada teško koliko činjenica da mladih ljudi u njezinu susjedstvu više gotovo i nema.

"Oni vole ići dalje, neće nitko da ovce čuva, nego ova generacija malo starija. A ja, ovo mi je sve što imam. Ja volim ići k njima. Što ću kući?! Gledat televiziju, serije ići gledat? Bolje mi je ići k ovcama, ovako sam bar na čistom zraku", govori Stana Brcanija iz Zemunika Donjeg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sela u zadarskom zaleđu navikla su na svakakve nepogode. Ali, u pustim selima s malo ljudi, poručuju mještani, gazduju i vukovi i lopovi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo