STOŽER NAJAVIO NOVA PRAVILA / Božinović i Capak objavili: Mijenjaju se trajanje covid potvrda, trajanje izolacije, ali i uvjeti prelaska granice

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Razmišljamo o skraćenju samoizolacije na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana', kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

29.1.2022.
10:12
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 9.904 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 66.152.

Među njima je 1.936 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 183 pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminula je 41 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 929.502 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.731 preminula, ukupno se oporavilo 849.619 osoba od toga 10.462 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoizolaciji je trenutno 42.641 osoba.

Do danas je ukupno testirano 4.214.500 osoba, od toga 19.485 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno s 28. siječnja 2022. utrošeno je 5.089.784 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,51% ukupnog stanovništva, odnosno 67,25% odraslog stanovništva. Na dan 28. siječnja 2022. utrošeno je 9.096 doza cjepiva, a od toga je 945 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 28. siječnja 2022. godine 2.293.314 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.203.933 osoba (2.007.945 osoba cijepljeno s dvije doze te 195.988 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 64,79% odraslog stanovništva.

Danas u 11 sati sastli su se članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ kako bi razmotrili odluku o mogućem skraćivanju trajanja samoizolacije sa sedam na pet dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi rokovi za covid potvrde

Na konferenciji za novinare nakon sastanka objavili su da će se covid potvrde izdavati s novim rokovima važenja od 1. veljače, zbog novih pravila EU kod prelaska granice. 

"Od 1. veljače izdavat će se covid potvrde za one koji su cijepljeni s  dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče brzog antigenskog testa, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja i 180 dana od preboljenja", rekao je Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rokovi važenja za korištenje covid-potvrde unutar Hrvatske će ostati iste. Božinović je kazao kako je drugi dio sastanak bio o mogućnosti skraćenja samoizolacije i izolacije.

''Brzinom širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, osnovnih funkcija. Odluka o granici će biti donesena u ponedjeljak od strane Stožera, a pravila o samoizolaciji i izolaciji će donijeti HZJZ", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DANAS SE DONOSI VAŽNA ODLUKA /

Sastaje se Stožer sa članovima i 'Štampara' zbog novog istraživanja: Skraćuje se trajanje izolacije?

Image
DANAS SE DONOSI VAŽNA ODLUKA /

Sastaje se Stožer sa članovima i 'Štampara' zbog novog istraživanja: Skraćuje se trajanje izolacije?

Nova pravila u roku od nekoliko dana

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako činjenice o omikronu daju mogućnost za skraćivanje izolacije i samoizoalcije.

"Radi se o blažoj varijanti, posebno za cijepljene, ali i zaobilazi imunitet te zaražava i preboljele i cijepljen te se brže širi. Inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti i bolest traje kraće. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju izolacije i samoizolacije. I ECDC daje tu preporuku", kazao je Capak dodavši da će to biti regulirano preporukama HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je što je dogovoreno na sastanku.

"Razmišljamo o skraćenju samoizolacije na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, s time da moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova bi pravila HZJZ trebao donijeti u sljedećih nekoliko dana.

'Ako putujete, onda vrijede nova pravila'

Božinović je potom pojasnio nova pravila za covid potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo covid potvrde na rok od 365 dana nakon primitka treće doze jer još nemamo znanstvenih dokaza dokle bi booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim covid potvrdama moći će se ostvariti samo temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske, ali ako putujete ili dolazite u Hrvatsku, onda vrijede nova pravila'', rekao je Božinović. 

Što se tiče testiranja učenika, Božinović je rekao da je Stožer podržao inicijativu Ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad je stvar tehničke izvedbe. Određeni kontingent testova postoji i po meni ne treba čekati cijelu isporuku od tri milijuna'', kazao je Božinović.

'Ukidanje covid potvrda nije na stolu'

Na novinarsko pitanje razmišlja li se o potpunom ukidanju covid potvrda Božinović je rekao da je njihova glavna namjena usporavanje širenja bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Omikron varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti, ali s ovim mjerama, nošenjem maski , možemo usporiti, a to j najvažnije. Ukidanje covid potvrda u EU-u nije na stolu'', rekao je Božinović.

Govoreći o visokoj stopi smrtnosti u Hrvatskoj, Capak je rekao da na to utječe mnogo faktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Spomenut ću najbitnije – niska procijepljenost, zemlja smo koja ima staru populaciju i dominiraju osobe starije od 65, imamo visoku prisutnost rizičnih faktora za bolesti poput pušenje, pijenje alkohola itd. koje dovode do toga da imamo visoku prisutnost rizika za smrtnost od korone. Po općem mortalitetu i prije korone bili smo u vrhu EU, u nekim situacijama i prvi, što je dovelo do toga da smo 24. po broju umrlih na milijun stanovnika. Najbolje što možemo napraviti je cijepiti se. Obolijevaju i oni s dvije doze i najviše što možemo napraviti je cijepiti se booster dozom'', rekao je Capak dodavši kako bi vrhunac ovog vala mogao trajati još desetak dana do dva tjedna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo