KAOS U ZRAČNOJ LUCI /

Ekskluzivno doznajemo tko stoji iza napada na splitski aerodrom! Hakeri traže pregovore: 'Ne dolazi u obzir'

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Akira je relativno nova grupa, ali vrlo aktivna. U 2024. napali su više od 250 tvrtki u svijetu, a često napadaju baš zračne luke. Čini se da ovaj napada nema veze s LockBitom koji je nedavno napao KBC Zagreb, niti s DDoS napadima na financijske institucije

23.7.2024.
11:27
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Iza hakerskog napada na splitsku zračnu luku stoji grupa Akira, neslužbeno doznaje RTL od izvora bliskog istrazi.

Akira je relativno nova grupa, ali vrlo aktivna. U 2024. napali su više od 250 tvrtki u svijetu, a često napadaju baš zračne luke. Čini se da ovaj napad nema veze s LockBitom koji je nedavno napao KBC Zagreb, niti s DDoS napadima na financijske institucije. Grupa Akira postoji tek oko godinu dana te se smatra da su u pitanju Rusi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik uprave splitske zračne luke Lukša Novak, u izjavi medijima potvrdio je da se stanje normalizira nakon ozbiljnog hakerskog napada, kao i da je odgovornost za napad preuzela grupa Akira, što je RTL prvi neslužbeno doznao.

"Tijekom noći je radilo osam informatičkih stručnjaka na otklanjanju posljedica i uspostavi sustava, a jutros je taj broj povećan. Tijekom večeri, u dogovoru s avio kompanijama, donijeli smo odluku da ćemo raditi na klasičan način, tako da su nam kompanije slale liste putnika i mi smo radili na nekadašnji način. S ručnim načinom rada danas osiguravamo nesmetan red letanja uz manja kašnjenja. Hakerski napad je ozbiljan, a pojavila se i poruka u kojoj se nude pregovori. Međutim, stajalište Vlade i nas u zračnoj luci je da pregovori ne dolaze u obzir", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PAO JE SUSTAV' /

Drama u splitskoj zračnoj luci, otkriveno zašto su bili otkazani letovi: 'Vrlo je upitno što će biti dalje'

Image
'PAO JE SUSTAV' /

Drama u splitskoj zračnoj luci, otkriveno zašto su bili otkazani letovi: 'Vrlo je upitno što će biti dalje'

Do problema je, podsjetimo, došlo u ponedjeljak navečer oko 19.30 sati kad je "pao sustav" te su bili otkazani svi letovi, a putnici koji su se našli na aerodromu nisu znali što se zbiva. U međuvremenu su iz Zračne luke sv. Jeronim potvrdili da je uzrok problema hakerski napad.

"Uzrok jučerašnje nefunkcionalnosti informatičkog sustava u zračnoj luci je hakerski napad", izjavio je pomoćnik direktora splitskog aerodroma Pero Bilas, naglasivši da su se nadležne službe uključene u ovaj slučaj.

"Stručne službe intenzivno rade na uklanjanju posljedica ovog napad. U kontaktu smo sa svim zračnim prijevoznicima i zajedno tražimo alternativna rješenja. Molimo sve putnike za strpljenje," dodao je Bilas. Potvrdio je da se putnici čekiraju ručno i da cijeli proces teče nešto sporije.

POGLEDAJTE VIDEO: Vraćeni podaci s Rebra nakon hakerskog napada: 'Moraju paziti da se cijeli sustav ponovno ne inficira'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo