JABUKA JE NEOBRANA / Nitko ne želi raditi za satnicu od 22 kune, radnika jednostavno nema: Ipak, stvar spašavaju Nepalci i penzioneri

Prosječan sezonski radnik u ovom voćnjaku u osam sati ubere 800 kilograma jabuka, no ima i onih koji u isto vrijeme uberu i dvostruko više

2.9.2022.
16:12

Veliki problem pogađa voćnjake, vinograde, a uskoro i maslinike. Nigdje u tom području nema radnika, a da nema Nepalaca jabuke bi propale. Problem je u tome što je satnica 22 kune, hrvatski berači traže više, poljoprivrednici više ne mogu ponuditi, a zato su u spas stigli Nepalci pa i umirovljenici, donosi RTL Direkt.

Šest tisuća tona fuđija, breborna, jonagolda, zlatnog delišesa, red cupa, granny smitha i gale čeka na granama jednog od najvećih hrvatskih voćnjaka. Direktorica ovog voćnjaka ima 30 radnika, a za berbu je potrebno 300.

Image
SUNCE NEUMOLJIVO PRŽI /

Suša u Hrvatskoj poljoprivrednike baca u očaj: Neće biti dovoljno jabuka, kukuruza, mandarina

Image
SUNCE NEUMOLJIVO PRŽI /

Suša u Hrvatskoj poljoprivrednike baca u očaj: Neće biti dovoljno jabuka, kukuruza, mandarina

Nepalci ostaju do kraja berbe

"Imamo stotinjak domaćih ljudi kojima smo osigurali prijevoz do voćnjaka te 200 inozemne radne snage koji su dijelom iz regije i većim dijelom iz Nepala kojima smo osigurali sve adekvatne potrebe koji trebaju dakle i smještaj i prehranu i sam prijevoz autobusima do voćnjaka", rekla je Ivona Tupek, direktorica proizvodnje Moslavina voće.

Upravo su Nepalci ti koju već drugu godinu zaredom spašavaju hrvatsku berbu jabuka. Smješteni su u nekadašnjem radničkom hotelu u Ivanić Gradu i tamo će ostati do kraja berbe. Direktorica naglašava da je uvoz radne snage komplicirana procedura.

"To su velike procedure što se tiče i radnih dozvola i ugovora i samog ulaska u Hrvatsku i samog boravišta ovdje tako da nažalost prisiljeni smo na tu inozemnu radnu snagu koliko god teško bilo doći do njih", kazala je Tupek.

Pomažu i hrvatski umirovljenici

Prosječan sezonski radnik u ovom voćnjaku u osam sati ubere 800 kilograma jabuka, no ima i onih koji u isto vrijeme uberu i dvostruko više. A ta razlika ovisi o godištu jer domaću radnu snagu većinom čine umirovljenici.

"U pravilu trenutna sezonska radna snaga u voćnjacima je starija populacija gdje dolazimo do novog problema, a to je učinkovitost i kvalitete te same radne snage. U pravilu budete sretni da dobijete nekog zaposlenika na uštrb te kvalitete i produktivnosti koju može dati tijekom berbe", rekao je Luka Cvitan iz Udruge proizvođača jabuka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama