U SRIDU / Neočekivan hod predsjednice po rubu: hoće li je ova opasna igra koštati birača i pobjede?

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ovako oštrom retorikom predsjednica je nesumnjivo već sada započela kampanju za predsjedničke izbore

Ivan Klarić

8.11.2017.
14:08
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

"Tko i gdje donosi, odnosno, ne donosi odluke", upitala je danas predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na tradicionalnom, 25. savjetovanju "Ekonomska politika Hrvatske u 2018." koje se, u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista. od 8. do 10. studenoga održava u Opatiji.

U više no žestokom govoru predsjednica je poslala nekoliko oštrih kritika na račun Vlade i time pokazala kako nije pretjerano zadovoljna učinkom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministara. Rekli bismo, baš suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pomalo neočekivanom govoru, predsjednica je međuostalim nabrajala puno problema, spomenula je demografsku sliku, reformu obrazovanja, po čemu smo, kako je istaknula, na ili pri europskom dnu. 

Predsjednica je također poručila da imamo vječne teme koje se ne rješavaju, tipa sporog pravosuđa, neusklađenosti zemljišnih knjiga. Za kraj je također rekla da ovo nije pesimizam nego realnost...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako oštrom retorikom predsjednica je nesumnjivo već sada započela kampanju za predsjedničke izbore, što i nije toliko neobično. No, neobično je da je to napravila kritikama na račun Vlade koju čini stranka čijom je nemalom zaslugom i došla do Pantovčaka.

Predsjednica je oštrim istupom u Opatiji, nesumnjivo, otvorila i frontu prema premijeru Plenkoviću. Pitanje je samo da li je sve to samo i isključivo zbog dobrobiti zemlje ili se iza svega kriju i neki drugi razlozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIŠE:

>> Predsjednica oštro kritizirala Vladu: 'Predugo stojimo, drugi nas prestižu ili sve više odmiču'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar Kitarović, ako i na sljedećim predsjedničkim izborima želi do pobjede i još jednog mandata, mora početi privlačiti i glasače drugih političkih opcija. Sasvim očekivano, glasači drugih političkih opcija nisu pretjerano zadovoljni Vladom Andreja Plenkovića, HDZ-om i HNS-om. 

Ovakva retorika, realno, može ih privući. No, to i ne mora biti tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, oštre kritike prema HDZ-ovom premijeru zato mogu naići na negativne reakcije birača i članova HDZ-a, stranke kojoj je "do jučer" pripadala i predsjednica, stranke koja ju je nominirala za predsjedničkog kandidata, stranke bez čije bi pomoći Kolinda Grabar Kitarović teško došla do Ureda predsjednice.

Predsjednica je danas, bez dileme, u Opatiji rekla ono što misli većina građana ove zemlje. No, rekla je to oštrije nego se očekivalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se ovom govoru pridoda i vječna priča iz kuloara kako odnosi predsjednice i premijera nisu idilični već neko vrijeme, lako je zaključiti da je Kolinda Grabar Kitarović već u Opatiji pokazala kakva će joj biti kampanja i kojom će strategijom još jednom pokušati dobiti povjerenje hrvatskih građana. 

No, valjda joj je jasno da je danas zaigrala i "opasnu igru" u kojoj može ostati bez podrške onih koji su joj ostali vjerni cijelo vrijeme aktualnog mandata - birača i članova HDZ-a. A to za njene ambicije može biti više no pogubno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču