NEOBJAVLJENO IZVJEŠĆE OTKRIVA: / Hrvatska je 2015. odobrila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju za 101 milijun eura

Image
Foto: AFP, KHALIL MAZRAAWI

Hrvatsko Ministarstvo gospodarstva odobrilo je 2015.

27.3.2017.
19:37
AFP, KHALIL MAZRAAWI
VOYO logo

Većina tog iznosa odnosi se na streljivo - čak 87 milijuna eura, šest milijuna eura na vojničke odore, pet milijuna na oružje, a preostala tri milijuna na dijelove za oružje, piše Balkan Insight koji je tu informaciju našao u 18. godišnjem izvješću EU o izvozu oružja predstavljenom ministrima vanjskih poslova početkom ovoga mjeseca.

Oružje i streljivo završilo na ratištu u Siriji

Znakovito je, piše Balkan Insight, da u službenim izvješćima hrvatske Vlade nema podataka o tom izvozu niti za 2015. godinu, kao ni za dvije prethodne godine. Usto se nagađa da je Saudijska Arabija to streljivo i oružje proslijedila pobunjenicima u Siriju koje podupire u tamošnjem građanskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo izvješće ujedno osnažuje prošloga mjeseca objavljeno istraživanje BIRN-a, nevladine i neproftine organizacije koja se bavi monitoringom i analizom društvenih i političkih porcesa na Balkanu. U istraživanju BIRN-a ističe se da Hrvatska profitira na ratnoj situaciji u Siriji te da je u 2016. godini izvezla u Saudijsku Arabiju streljiva u vrijednosti 78 milijuna eura.

Image
I HRVATSKA U LANCU PRODAJE ORUŽJA SIRIJI: /

U četiri godine prema ratnim zonama otišlo naoružanje vrijedno milijardu eura!

Image
I HRVATSKA U LANCU PRODAJE ORUŽJA SIRIJI: /

U četiri godine prema ratnim zonama otišlo naoružanje vrijedno milijardu eura!

Ibače, EU zahtijeva od svojih članica da poduzmu sve nužne korake kako bi spriječile proslijeđivanje izvezenog oružja u ratna područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu potvrđuju izvoz, ali u puno manjem iznosu

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta tvrde da je sve odrađeno u skladu s međunarodnim obvezama te da je izvoz 2016. godine bio dozvoljen licencama odobrenima godinu dana ranije.

Tek nakon što je HRT objavio prilog o tom izvješću, Ministarstvo se oglasilo priopćenjem u kojem je navelo da je vrijednost izvoza u Saudijsku Arabiju trebala biti samo 7,5 milijuna eura. Balkan Insight piše kako su iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta poručili da neće davati daljnje informacije o ovom izvješću EU sve dok ne dovrše svoje izvješće za 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo