Nemojte prodavati zlato, skočit će mu cijena!

Od 1. srpnja, nakon što Hrvatska uđe u EU, trebala bi se povećati cijena zlata za najmanje 10 posto, pa stručnjaci pozivaju građane na strpljenje.

4.3.2013.
14:28
VOYO logo

Iako se nalazimo u kriznim vremenima, u Dalmaciji nema ni jedne zalagaonice u kojoj bi građani mogli založiti dragocjenosti, već postoje samo dućani za otkup i prodaju zlata, srebra i dukata. U svijetu je sasvim normalna pojava da se zalaže nakit i ručni satovi, umjetničke slike, glazbene linije, kućna kina i televizori, te poljoprivredno zemljište, što se doživljava kao svojevrsna posudba, jer se u skorijoj budućnosti ponovno može otkupiti stvar za koju je vlasnik posebno sentimentalno vezan.

Nered na tržištu

Za razliku od zalagaonica, otkupljivačnice zlata u hrvatskim gradovima niču kao gljive poslije kiše, premda, po mišljenju stručnjaka, ne funkcionira tržište plemenitih kovina, što bi se svakako trebalo promijeniti s ulaskom Hrvatske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, od 1. srpnja bi se trebala povećati cijena zlata, pa stručnjaci pozivaju građane na strpljenje. Oni se teška srca odriču uspomena: prstenja, narukvica, ogrlica, koje su dobili od dragih osoba na dar za rođendane, godišnjice, krizme, krštenja...

Rast cijene za najmanje 10 posto

"Moja preporuka za privatne osobe koje posjeduju zlato jest - ako ikako možete, prodajte bilo što drugo, zlato čuvajte. Ulaskom u EU, svoju ćete zlatninu moći ponuditi bilo gdje u Europi po cijenama boljim od sadašnjih u Hrvatskoj. Teško je reći točan postotak budući da su i otkupne cijene zlata različite od grada do grada u Hrvatskoj, ovisno o konkurenciji. Očekujem da će se ulaskom Hrvatske u EU te razlike izjednačiti, a cijena zlata povećat će se, ukupno gledano, za najmanje deset posto", kaže za Slobodnu Dalmaciju Sven Sambunjak, stručnjak za plemenite kovine. Očekuje da će cijena zlata nastaviti rasti, sve dok se strukturni problemu u globalnom monetarnom sustavu ne riješe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, tržište zlata u Hrvatskoj još nije profunkcioniralo kao u drugim normalnim zemljama, i to zbog nepostojanja podzakonskih akata koji uređuju to područje. To će se riješiti ulaskom Hrvatske u EU tako da će na području Hrvatske vrijediti podzakonski akti drugih zemalja i jedini nedostatak takvog rješenja bit će u tome što hrvatske tvrtke u našoj zemlji neće moći poslovati sa zlatom, a tvrtke iz drugih zemalja EU-a moći će s njime poslovati u Hrvatskoj", zaključio je Sambunjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo