NEMILOSRDNO PRAVOSUĐE: / Hrvatska će Kurda kojem prijete doživotni zatvor i mučenje ipak izručiti Turskoj

Image
Foto: Ilustracija: Thinkstock

U žalbi sada stoji da u Turskoj vlada izvanredno stanje, a tu je i ukidanje primjere Europske konvencije o ljudskim pravima. Vrhovni je sud ipak procijenio da se ne radi o riziku za izručenika.

7.1.2018.
10:10
Ilustracija: Thinkstock
VOYO logo

Nurettin Oral je Kurd koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku, a sada mu prijeti izručenje u Tursku , gdje bi ga mogao čekati i doživotni zatvor jer ga tamošnje vlasti smatraju teroristom.

Tursko pravosuđe ga smatra teroristom

Naime, tursko pravosuđe tvrdi da se Oral 1997. godine u Njemačkoj sastao s pripadnicima Radničke stranke Kurdistana, koju Turska smatra terorističkom organizacijom. Terete ga i za sudjelovanje u njihovim aktivnostima. Navodno je godinu kasnije otišao u Irak u kamp PKK-a, gdje je sudjelovao u oružanim aktivnostima te bio u hijerarhijskoj strukturi te organizacije. Turska želi Oralovo izručenje zbog smrti deset vojnika i ranjavanje njih šest u Iraku 1999. godine. Oral je pritom zarobljen i u Iraku je proveo tri godine i četiri mjeseca, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On pak tvrdi da se radilo o unutarkurdskom međustranačkom obračunu s pešmergama, a ne o terorizmu.

Image
U SUPROTNOSTI S EUROPSKIM KONVENCIJAMA: /

Hrvatska ne smije Turskoj izručiti uhićenog Kurda!

Image
U SUPROTNOSTI S EUROPSKIM KONVENCIJAMA: /

Hrvatska ne smije Turskoj izručiti uhićenog Kurda!

Politički azil u Švicarskoj

Oral sada već 13 godina ima politički azil u Švicarskoj, gdje radi kao parketar, a s njime su supruga i dvoje djece. U Hrvatskoj se zatekao ovog ljeta kad je išao na jedno vjenčanje, a tada ga je na Bajakovu uhitila hrvatska policija na temelju tjeralice koju je za njim izdala Turska. Županijski sud u Vukovaru tada je najprije odbio njegovo izručenje, pozvavši se na UN-ovu Konvenciju i pravima izbjeglica, no nakon žalbe državnog odvjetnika, takvu je odluku ukinuo Vrhovni sud i na drugom odlučivanju je Županijski sud u Vukovaru ipak odlučio da se Orala izruči Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud u prosincu pak nije uspio utvrditi kojoj je kurdskoj organizaciji Oral pripadao, a osim toga, taj sud ne zanima činjenica da Oral u Švicarskoj ima politički azil jer ta zemlja nije članica EU. U žalbi sada stoji da u Turskoj vlada izvanredno stanje, a tu je i ukidanje primjere Europske konvencije o ljudskim pravima. Vrhovni je sud ipak procijenio da se ne radi o riziku za izručenika. Oralova odvjetnica Dražić Karalić u toj žalbi spominje i progon građana koji se događa u Turskoj nakon puča 2016. godine.

Štrajk glađu

Odvjetnica je za Novi list najavila da će u ponedjeljak podnijeti tužbu Ustavnom sudu zbog povrede ljudskih prava, a zahtjev će podnijeti i Europskom sudu za ljudska prava. Zatražit će i privremenu mjeru, točnije obustavu izvršenja rješenja do odluke Ustavnoga suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oral zbog ovakve situacije sada štrajka glađu, a kaže da će radije umrijeti u Hrvatskoj nego u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo