Nema nagoveštaja da je dogovor postignut

Traje ubeđivanje dvojice premijera da zajednički istupe

20.3.2013.
14:17
VOYO logo

U Briselu je oko 14 sati završen zajednički sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Zasad nema nagoveštaja da je dogovor postignut, navodi B92.

Oko 13.55 počeo je sastanak Eštonove sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, izveštava RTS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ketrin Ešton se pre toga odvojeno sastala sa kosovskim premijerom, saopštila je njena predstavnica za štampu Maja Kocijančič, navodi Srna.

Kako navodi Blic iz izvora iz kabineta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu traje ubeđivanje premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija da održe zajedničku konferenciju za novinare nakon završetka današnje runde pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničko pojavljivanje i obraćanje javnosti dva premijera bilo bi presedan u odnosu na dosadašnji protokol kada je svako posebno interpretirao ono što se na sastanku razgovaralo ili šta je dogovoreno. Njihov pristanak bi bio korak napred u dijalogu koji Eštonova svakako želi da postigne ovog puta.

Zajedničko obraćanje javnosti, pred kamerama, istovremeno je i zahtev nemačkih parlamentaraca iz stranke Angele Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tači se krije iza KFOR-a

Premijer Kosova Hašim Tači zatražio je u Briselu od generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena da KFOR ima odlučujuću ulogu u "ostvarivanju eventualno postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova".

Rasmusen, s kojim se Tači sastao u Briselu, izjavio je da će KFOR nastaviti da izvršava svoju misiju obezbeđivanja mira na Kosovu, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera, navode Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić sa Rikerom

Jutros pre trojnog sastanka Dačić se sastao sa američkim diplomatom zaduženim za Zapadni Balkan Filipom Rikerom, koji važi za "tihog učesnika" dijaloga, pošto se u Briselu pojavljuje uoči svake runde.

Tokom dosadašnjih rundi briselskog dijaloga postalo je uobičajeno da Riker, koji u Stejt departmentu zauzima mesto zamenika pomoćnika državnog sekretara, ima odvojene susrete s pregovaračima na marginama pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedma runda

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine počela je danas oko 11.30 sati.

Kako B92 saznaje, ne isključuje se mogućnost da posle tih sastanaka, Dačić i Tači ponovo, danas popodne, sednu za pregovarački sto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo predstavlja odstupanje od uobičajenog formata dijaloga, s obzirom na to da su do sada bilateralni susreti sa učesnicima dijaloga prethodili trilateralnom delu. Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

Foto: FoNet (arhiva)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo