NEMA KRAJA DRAMI: / Respiratori su se isključili kad je nestalo struje, pokretali su ih ručno. Ni agregati ne valjaju, stari su 30 godina

Image
Foto: Pixsell

U KB Dubrava danas je nestalo struje, svi respiratori su se isključili te ih se moralo pogoniti ručno

1.11.2020.
22:39
Pixsell
VOYO logo

Odjel s respiratorima u KB Dubrava danas je u jednom trenutku ostao bez struje, ugasili su se svi respiratori, a respiratore se moralo pogoniti mehanički, ručno, doznaje portal 24sata za koji je vijest potvrdio novi predsjednik upravnog vijeća bolnice i njen liječnik dr. Silvio Bašić. Ne zna koliko dugo nije bilo struje, ali kaže da nitko nije bio ugrožen.

Dodaje da je ministar Vili Beroš s Elektrom sređivao da u bolnicu što prije dođu vanjski električari te da je nestalo struje jer je iskočila sklopka. "Koliko shvaćam, nastao je kratki spoj. Agregati se nisu palili zato što je nestao samo jedan mali strujni krug. Odmah su se ljudi snašli i spojili. Respiratori su ostali u jednom trenu bez struje, nisam sto posto siguran, ali tako su mi rekli, ali su odmah s produžnim kabelom spojili, i to je proradilo", rekao je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR ODLUČIO: /

KB Dubrava postaje isključivo Covid bolnica, otkazani su svi naručeni pregledi

Image
MINISTAR ODLUČIO: /

KB Dubrava postaje isključivo Covid bolnica, otkazani su svi naručeni pregledi

Problem s agregatima

"Agregati su stari, ali to je sad tako. Upitni su, ali funkcioniraju, govorim vam kao doktor iz Dubrave. I oni prestaju raditi, nisu to neke stvari koje mi ne znamo otprije. Palili su se kad bi nestajalo struje", kaže Bašić za 24sata na pitanje je li istina da su agregati loši.

24sata doznaje iz drugih bolničkih pouzdanih izvora da agregati stari 30 godina u slučaju nestanka struje nisu dovoljno dobri da napajaju cijelu bolnicu i njenu opremu, kao ni sve respiratore. "Kad bi u KB Dubrava potpuno nestalo struje, ručnom ventilacijom bi se na životu mogao održavati određen, manji broj pacijenata, ali ako respirator treba više od 40 ljudi, to bi bilo nemoguće", otkrivaju dobro upućeni izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolnica ima struju iz drugih izvora, zamijenjena je trafostanica. Ali agregati ne bi mogli podnijeti rasvjetu i opremu u bolnici, jasno nam kažu upućeni. Stari su i nepouzdani", zaključuju. Agregate se pokušalo zamijeniti nekoliko puta, raspisan je natječaj za to prije dvije godine, ali je propao.

Dotrajala klimatizacija

Suprotno navodima iz neslužbenih izvora, Bašić kaže da je od stručnjaka u bolnici dobio odgovor da agregati rade, iako su stari i treba ih zamijeniti. Na kraju dodaje kako se u ovome trenutku bolnicu ne može popravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućeni u situaciju objasnili su za 24sata da je očito previše respiratora odjednom priključeno na osigurač, tako da sustav to nije mogao izdržati i zato je sklopka iskočila. Osim toga, navodno je i klimatizacija dotrajala, a treba mijenjati i kotlovnicu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo