BIJELA KUĆA / Nekoć je bio poznati bolski hotel, ali već 20 godina ne radi i propada. Izgorio je, a propada zbog tromog sustava?

Bijelu kuću izgradili su dominikanci 1936.godine koji su se sporili s državom oko vlasništva

1.9.2022.
21:00
VOYO logo

Izgoreni brački hotel - otkrio je još jednu priču o propadanju vrijedne imovine - za koju je odgovorna država! Krov nekadašnjeg hotela Bijela kuća u Bolu u potpunosti je izgorio, a riječ je o zaštićenom spomeniku kulture koji propada već više od dva desetljeća. Razlog? Tromost sudstva i čak dva spora koja traju od prošlog stoljeća. A zašto je velebno zdanje s jednim od najljepših pogleda na Jadranu dom beskućnika, a ne turista sada izgorio?

Vatra je progutala cijeli krov, a vatrogasci su zaustavili širenje vatre na gustu borovu šumu. Bijela kuća nekoć je bila poznati bolski hotel, ali već dvadeset godine ne radi i polako propada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost možda se ovo trebalo dogoditi da se nešto pokrene po pitanju te Bile kuće. Ja od svog djetinjstva tu bilu kuću pamtim kao oronulu zgradu”, kazao je Stipe Marinković, zapovjednik DVD Bol.

No riječ je o zaštićenom spomeniku kulture u vlasništvu države u kojem već godinama borave skitnice. Iako policija još provodi istraživanje oko uzroka požara, u Bolu imaju svoje sumnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upravo to sumnjamo da je to uzrok požara, zato ulaze svakakvi ljudi, a onda je opasnost prevelika“, rekla je Katarina Marčić, načelnica Općine Bol.

Bijelu kuću izgradili su dominikanci 1936.godine koji su se sporili s državom oko vlasništva. Pravomoćnom presudom izgubili su, no sudski sporovi na nekim drugim česticama nisu gotovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vatrogasci se boje vjetra /

Zapalila se 'Bijela kuća' na Braču. Krov još tinja, vatrogasci dežuraju

Image
vatrogasci se boje vjetra /

Zapalila se 'Bijela kuća' na Braču. Krov još tinja, vatrogasci dežuraju

“Sve je vidljivo, što ću ja. To je državno vlasništvo I tako dalje. To je nekad bilo poduzeće Zlatni rat. Poslije se pretumbavalo- investicije, dugovi i tako dalje sad je to što vidite“, izjavio je Jeronim Martinić s Brača.

“Ovo je u svoje doba bio pojam, sad bi došlo nešto novo što bi opet bilo pojam međutim…nažalost ovdje gdje nema dobre uprave I vrijednih ljudi, nema ništa , propada sve”, kazao je Ivica Nižetić s Brača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli kompleks zauzima oko 25 tisuća četvornih metara na kojima se nalaze I devastirani paviljoni nekadašnjeg hotela.

“Lokacija je izvrsna, meni je žao da to stoji, I pogotovo da se takve stvari dešavaju. To je napušteno”, rekla je Zinka Forth iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo bi lijepo da je tu nešto što bi dovelo ljude, može biti i nešto drugo osim hotela. Ali ne znam točno što”, kazao je Lars iz Švedske.

I općina Bol radije bi tu školu ili društveni centar, ali hotel im je bolji od trenutnog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Država ovo promatra kao jedan kompleks, tu se na nekim drugim česticama vodi spor…Tako da taj spor započet 1997. još nažalost nije okončan“, rekla je načelnica Općine Bol.

Iz ministarstva za upravljanje državnom imovinom kažu dok god traju sudski sporovi ne može se raspolagati imovinom. Bijela kuća već dugo zjapi prazna, a čini se da je osuđena još neko vrijeme na propadanje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo