'KRŠI SE ZAKON' / Neki trgovci zbog Vladinih mjera skidaju proizvode s polica: 'Situacija je, najblaže rečeno, kaotična'

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Reakcije na mjere bile su raznovrsne, a sada se oglasio i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca

12.9.2022.
12:56
Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Nakon početka ruske invazije cijene prehrambenih proizvoda počele su opasno divljati. Sjećamo se koliko se prije nekoliko mjeseci pisalo o velikom porastu cijena ulja, a kroz nekoliko mjeseci počele su rasti cijene i čega treba i ne treba. Inflacija je eksplodirala, a trgovci nisu imali previše sluha za potrošače, pogotovo one najsiromašnije koji jedva preživljavaju.

Image
EVO KAKO STOJE STVARI /

Isplati li se šoping preko granice? Jedna susjedna zemlja je još uvijek znatno jeftinija od Hrvatske

Image
EVO KAKO STOJE STVARI /

Isplati li se šoping preko granice? Jedna susjedna zemlja je još uvijek znatno jeftinija od Hrvatske

Stoga se u sve odlučila umiješati država pa kako bi zaustavila prehrambeno-energetski rast cijena, Vlada je donijela niz mjera. Među njima je i ograničavanje cijena ulja, mlijeka, glatkog i oštrog brašna, šećera, cijelog pileta, svinjskog vrata s kosti, svinjskog vrata bez kosti i miješanog mljevenog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije na mjere bile su raznovrsne, a sada se oglasio i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT) Robert Fućak, koji je i sam vlasnik trgovine u Rijeci.

Kako spriječiti udar potrošača?

"Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična. S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bih isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene", ispričao je Fućak za Jutarnji list. Dodao je i kako je Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare", ispričao je dajući do znanja da ni neki veliki lanci ne znaju kako provesti Vladinu odluku, a da ne prekrše navedeni Zakon.

Bosiljko Stanić, vlasnik trgovačkog lanca Boso, pak ograničio je prodaju šećera na dva kilograma po kupcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi na šećeru trenutačno gubimo kunu i 50 lipa po kilogramu u odnosu na nabavnu cijenu. Ograničenje smo uveli kako bismo spriječili udar potrošača", kazao je Jutarnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo