kupnja sve teža / Neki kupci će isporuku auta čekati više od 2 godine: Evo do kojeg modela možete doći najbrže

Image
Foto: Shutterstock

I dok su proizvođači automobila smanjili proizvodnju i čekali, proizvođači čipova su se okrenuli elektroničkoj industriji

30.1.2022.
10:19
Shutterstock
VOYO logo

U pandemiji kupnja automobila postala je još teža. Isporuka automobila za kojeg se kupac odluči mogla bi potrajati mjesecima. 

Razlog tomu je nestašica čipova, a nije pomogla ni pandemija koronavirusa koja je početkom 2020. zaustavila svjetsku ekonomiju. I dok su proizvođači automobila smanjili proizvodnju i čekali, proizvođači čipova su se okrenuli elektroničkoj industriji koja je zbog lockdowna doživjela pravi bum potražnje, piše Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate spreman novac u banci ili u torbi i želite svoj automobil snova te ste se zaputili u prodajni salon, ipak ćete morati čekati. Treba napomenuti da su se vozila po narudžbi i prije pandemije čekala od dva do šest mjeseci, uz neke iznimke, a ovisno o proizvođaču. No sada svi prodavači probijaju te rokove. 

Tako ćete na Citroen skrojen po vašoj mjeri čekati između šest mjeseci do godinu dana, a najkraće ćete čekati ako se odlučite za model C4. Identična je situacija s isporukom i kada je u pitanju Peugeot, a njegov najkraće čekani model jest crossover 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Upitna egzistencija /

Drastično pala prodaja auta, ali najgore tek dolazi: 'Mnogi će zbog krize biti primorani živjeti bez auta'

Image
Upitna egzistencija /

Drastično pala prodaja auta, ali najgore tek dolazi: 'Mnogi će zbog krize biti primorani živjeti bez auta'

Nešto je bolja situacija što se tiče Renaulta, a najmanje ćete čekati ako se odlučite za model iz susjedstva, odnosno Clio koji se proizvodi u slovenskom Novom Mestu, a kojeg ćete čekati tek četiri mjeseca. Ostali modeli u Hrvatsku stižu iz tvornica u Francuskoj, Španjolskoj i Turskoj, a iz Renaulta Hrvatska nam kažu da se i njih ne čeka dulje od pet mjeseci.

Neki su prodavači u Hrvatskoj, poput Forda, dogovorili stalnu dinamiku isporuke vozila u posebnim edicijama i s posebno optimiziranim opremama tijekom čitave ove godine. Što znači da postoji vjerojatnost da na lageru imaju baš vašu žutu Fiestu. Ford kao uvoznik omogućava da se i tako optimizirana vozila mogu još dodatno opremiti prema željama kupaca. Ukoliko se odlučite za tu opciju onda je rok isporuke između 60 i 90 dana. Ako pak među ponuđenim vozilima nema žute Fieste koju baš želite onda ćete se vjerojatno načekati. Iz Forda kažu da je teško pričati o redovnom roku isporuke vozila zbog ovih okolnosti kada je raspon raspoloživih modela sveden upravo na posebne modele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i proizvođači koji se nalaze u malo specifičnoj situaciji poput Honde čija dva najprodavanija modela, Civic i HR-V, ove godine dobivaju nova izdanja što znači da trenutni modeli prestaju s proizvodnjom, a koliko će se čekati novi još nije poznato. Kako neslužbeno doznaje Net.hr, ostali se modeli čekaju oko šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo