PLAĆA DA SE SMRZNEŠ / Neki Hrvati u jednom sektoru zarađuju 5500 do 6000 eura neto: 'Mogu potvrditi da postoje firme koje daju toliko novaca'

Image
Foto: Shutterstock

Barančić je kazala i da je prošle godine bilo velikog zapošljavanja u IT sektoru

18.6.2023.
17:00
Shutterstock
VOYO logo

Analitičarka regionalnog IT tržišta Tajana Barančić, po prvi puta je otvoreno govorila o krizi u hrvatskom IT sektoru u Tech Radaru.

Dobra je vijest da je u 2022. u Hrvatskoj zabilježen nezapamćeni rast IT-ja: oboreni su rekordi po svim mogućim parametrima. Loša je vijest da u tekućoj godini ne samo da neće biti takvog rasta, već postoji mogućnost i da ne bude nikakvog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo definitivno nije godina za IT, ne samo u Hrvatskoj nego globalno. To se počelo primjećivati krajem godine, najprije firme koje su bile izložene američkom tržištu", kazala je Barančić koja ne misli da će sve trajati dugo, već da će se tržište odnosno kompanije, malo pročistiti.

Istaknula je da je prošle godine zabilježen najveći rast prihoda od 26 posto, odnosno 3,5 milijarde eura, a rast izvoza 38 posto odnosno, 1,5 milijardu eura izvoza, kakav ne pamti u sektoru od 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRAJ ZLATNE ERE /

Masovno zapošljavali, a sad nemilice otpuštaju: Što se događa u sektoru s najboljim plaćama i hoće li se kriza preliti na Hrvatsku?

Image
KRAJ ZLATNE ERE /

Masovno zapošljavali, a sad nemilice otpuštaju: Što se događa u sektoru s najboljim plaćama i hoće li se kriza preliti na Hrvatsku?

Rast plaća, stagnacija prihoda

Barančić je kazala i da je prošle godine bilo velikog zapošljavanja u IT sektoru, ali i da će ove godine svega dvije ili tri IT kompanije imati istu stopu rasta prihoda kao lani.

"Većina misli da će imati prepolovljenu stopu rasta, neki misle da će imati pad. Izgleda da postoje budžeti kod klijenata, ali i oni sami čekaju polugodišnja izvješća, hoće li otpuštati te budžete ili neće. Većina ipak očekuje da će na jesen krenuti do nekog zamaha", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dok prihodi stagniraju, to s plaćama u IT sektoru nije slučaj.

Plaće su u 2022, prema službenim podacima, rasle desetak posto, kaže Barančić. Napominje da na to treba nadodati neoporezive isplate koje su se ipak povećale krajem 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada u trećem mjesecu su neke plaće u IT sektoru 12 posto veće nego u 12 mjesecu prošle godine. Mislim da su firme, neovisno o situaciji, digle plaće. Dosta efekta imala je i inflacija, htjeli su očuvati višu plaću zaposlenicima. Dosta su rasle plaće", kazala je Barančić.

Međutim, plaće su rasle, a prihodi nisu rasli pa su uslijedili otkazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim firmama se smanjivao broj netehnološkog osoblja. U drugim firmama su se opredijelili za juniore. Međutim, većina je smanjivala po tome tko je koliko doprinijeo, bez obzira na senior stupanj", kazala je Barančić.

Plaće od 5 do 6 tisuća eura

Osvrnula se i na job hopping, odnosno trend da neki juniori prebrzo dolaze na seniorske pozicije, a nemaju potrebnog radnog iskustva, na način da promijene poslodavca ili ih se promovira uslijed nedostatka seniora na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Firme su strahovito puno zapošljavale. Neke su stvarno pazile koliko ljudi im treba i koji profil, a kod nekih se stvarno mogao steći dojam da zapošljavaju po principu 'daj što daš'. Kako studenti rano izlaze na tržište rada, više i nije junior jer je već radio negdje i nastao je kaos na tržištu", kazala je te pojasnila da sada kompanije više paze što rade i gledaju produktivnost zaposlenika.

Barančić je otkrila da je trenutno prosječna plaća u IT sektoru oko 2000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu isto ima firmi koje daju stvarno možda čak i dvostruko veće plaće. Ne kažem da je puno takvih, ali ih ima", kazala je te napomenula da plaće ne mogu biti veće dokle god hrvatski poslodavci ostvaruju do 100.000 eura prihoda po čovjeku, dok je u svijetu taj iznos oko 400.000 eura.

"Mogu potvrditi da postoje firme koje daju oko 9, 10 tisuća eura bruto plaće za softver arhitekte, seniore, leadove, što je u rangu plaća za iste te pozicije u Njemačkoj ili Francuskoj", kazala je Barančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar voditelja da to izađe oko 5500, 6000 eura neto, kaže: "6000 vjerojatno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo