Gube godinu? /

Neki bi maturanti mogli ispaštati: Što je s onima koji će, za vrijeme ispita mature, biti Covid-pozitivni?

Da se ispiti na maturi pišu danas, 108-ero covid pozitivnih učenika u cijeloj zemlji ne bi im moglo pristupiti

27.4.2021.
22:20
VOYO logo

Nakon nenormalne druge polovine korona-školovanja, neki bi hrvatski srednjoškolci mogli imati neizvjesno finale.Jer što s onima koji u terminu pisanja mature budu Covid-pozitivni? Na mogu pristupiti ispitima, a treba upisati fakultet.


Ministarstvo traži rješenja, a koja su na stolu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prvih ispita državne mature ostalo je 35 dana - ako budu u samoizolaciji maturanti će ih moći pisati u školi, odvojeno od ostalih i pod posebnim mjerama, no COVID pozitivni priliku će dobiti tek na jesen.

"Nadam se da neću biti covid pozitivan jer to bi značilo jesenski rok mature, a onda propuštam prijemni i upis na faks. Matura i ta napetost se onda produžuje na cijelo ljeto, a ne samo na 6 mjesec", rekao je Petar Pavić, maturant XV. gimnazije u Zagrebu .
"Mi se svi čuvamo, međutim ne možete eliminirati mogućnost da ipak budete pozitivni. Zato mislim da kad netko nije kriv za tu situaciju ne bi trebao ni ispaštati na taj način", rekla je Rina Baljak, maturantica XV. gimnazije u Zagrebu.

Jer upis na željeni fakultet ono je što svi žele. U zagrebačkom MIOC-u na sve organizacijske zahtjeve su spremni. Prošle godine na maturi nije bilo COVID pozitivnih učenika ni onih u samoizolaciji.

"Virusa je tada i bilo puno manje, djeca su bila u nekoj vrsti lockdowna, dolazili su samo na ispite. Oni su sad u školi. Obvezni ispiti matra će početi 10 dana nakon završetka nastave, taj period oni mogu biti u nekakvoj samoizolaciji ali ni to nije rješenje", rekao je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Da se ispiti na maturi pišu danas, 108-ero covid pozitivnih učenika u cijeloj zemlji ne bi im moglo pristupiti.

Image
OGIER PRIZNAO KRIVNJU /

EKSKLUZIVNO Vozač BMW-a u kojeg se zabio svjetski prvak progovorio za RTL: Pojavila se još jedna snimka nesreće!

Image
OGIER PRIZNAO KRIVNJU /

EKSKLUZIVNO Vozač BMW-a u kojeg se zabio svjetski prvak progovorio za RTL: Pojavila se još jedna snimka nesreće!



"Mi se u školama zalažemo da svi učenici imaju jednaku šansu za polaganje ispita državne mature kao i upis na željeni fakultet. Bilo bi strašno da naši odlični učenici zato što eto spletom okolnosti budu pozitivni u vrijeme pisanja ispita državne mature ne mogu upisati željeni fakultet", rekla je Suzana Hitrec,predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja .

Nadaju se da će Ministarstvo postići dogovor s fakultetima i tim učenicima omogućiti upis na željeni fakultet na jesenskom roku izvan kvote pod uvjetom da ostvare jednak ili veći broj bodova od zadnjeg na upisnoj listi tog fakulteta.

"Razgovaramo s visokim učilištima i s rektorima. Prošle godine maturanti nisu bili zakinuti. Tako će biti i ove godine, nitko od maturanata tko ostvari dovoljan broj bodova za željeni fakultet neće biti zakinut. Na maturantima je sada da se pripremaju i čuvaju da ih bude što manje pozitivnih ili u samoizolaciji", izjavio je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

Fakulteti imaju pravo zadržati autonomiju odlučivanja. Pisanje državne mature online, na daljinu, nije opcija jer to je ispit koji svi moraju pisati pod jednakim uvjetima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo