uštede u kućnom budžetu / Neke škole u Hrvatskoj imaju uniforme: guše li one osobnost ili smanjuju socijalne razlike?

U engleskim elitnim školama učenici nose sakoe s grbom škole - u Jugoslaviji su djeca nosila plave kute - a danas nosi tko što hoće. Osim u nekoliko osnovnih škola

18.5.2016.
22:14
VOYO logo

Kao na Oxfordu - u Zmijavcima kod Imotskog svi su u istoj odjeći. Već 4 mjeseca učenici nose školske uniforme - točnije školske polo majice. Svjetlo plave, s grbom na kojem je golub. Djeca kao djeca - naravno da bi neki radije obukli nešto drugo. 

Ne moraju im se sviđati: svi nose isto da među njima ne bude razlika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razlika, nema brige da će netko doći u prekratkoj suknji - a to roditelje košta 57 kuna - puta 4 - za cijelu godinu. Pa je većina bila za", kazao je AnteKujundžić, ravnatelj O.Š.Zmijavci.

Osim što doprinose osjećaju pripadnosti lokalnoj sredini, smatram da će doprinijeti uštedama u kućnom budžetu tijekom cijele školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljni su i mali Osječani - u osnovnoj školi Antun Mihanović već 4 godine se nose - ne uniforme jer ih tako ne vole zvati - nego školska odjeća. 

"Nekakav prvi cilj je osjećaj pripadnosti našim učenicima, da znaju da pripadaju školi - po tome smo jedinstveni", izjavila Iva Tucaković, pedagoginja O.Š. Antuna Mihanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji moraju kupovati manje odjeće, a svima je lakše jer ujutro nema teških odluka. 

Plave, crvene, ljubičaste, uniforme su zadnjih godina u modi u mnogim školama. A kako je bilo prije? Provjerili smo to u školskom muzeju - u kojem učenici mogu doživjeti pravi pravcati razred 19. stoljeća. Pa i tadašnje uniforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčice u školi u 19. stoljeću nosile su haljine, šeširiće dok su dječaci bili obučeni u jaknice. Zanimljivo - ni u 19. stoljeću nošenje uniformi nije bilo obavezno - a nije to bilo baš liberalno vrijeme - tada su učiteljice kažnjavale djecu šibama - ili klečanjem na kukuruzu.

Uniforme su obavezno nosili samo u Kraljevskom plemićkom konviktu. Sukladno europskoj praksi - jer u Engleskoj su one bile simbol klase i statusa u elitnim školama. U vrijeme Jugoslavije djeca su pak nosila kute - u ime smanjivanja razlika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki misle da kute ni uniforme u tome ne mogu pomoći. Jer učenici imaju različite mobitele, cipele, torbe. 

"Mislim da je to loše za školu - glavni argument je pokrivanje socijalnih razlika - a meni se čini da to može samo prekriti razlike - djeca su vrlo svjesna o kakvim razlikama se radi - na taj način ne rješavamo problem", dodaje pedagoginja 2. gimnazija Zagreb Zvjezdana Bezlaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedagoginja zagrebačke druge gimnazije misli da uniforme potiču elitizam. 

"Potiče ja sam iz ove škole - jedan elitistički pristuop s amblemima što bi moglo i neke druge socijalne reperkusije imati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guše osobnost i slobodu izražavanja ili smanjuju socijalne razlike - u Hrvatskoj i svijetu rasprava je ista. Pa odluke donose - učenici i roditelji svake škole posebno. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo